Hlavní obsah

RECENZE: Kočičí host je epitafem jedné epochy

Právo, Klára Kolářová

Japonská novela Kočičí host Takašiho Hiraideho je jemným, nepatetickým líčením vztahu tří bytostí – manželského páru a kočky Čibi, která jeho domácnost často navštěvovala. Z jednoduchého příběhu, kterému by pod rukama jiného autora hrozilo, že přeroste v řetězec banalit, se v Hiraideho pojetí stává citlivá výpověď o paměti, čase a pomíjivosti.

Foto: nakladatelství Host

Obal knižní novinky.

Článek

Hrdina novely a jeho žena nemají děti a nechovají nijak pozoruhodný vztah ke zvířatům. Jednoho dne však do jejich pronajatého domku vstoupí sousedova kočka Čibi. Manželský pár ji k sobě nijak nepřipoutává, nechává zvíře, ať si u něho dělá, co chce. Časem však zjišťuje, ač si to připouští jen nerad, že pro něj přítomnost zvířete začíná být čím dál tím důležitější.

Novela se nejspíš i díky své jednoduchosti a srozumitelnosti stala v Americe a Británii bestsellerem a nadšené ohlasy na ni zaplavily v roce 2014 sociální sítě. Není těžké pochopit, proč se výborně napsaný příběh o opatrné, mírně zdráhavé náklonnosti, která si však nic nenárokuje, dotkl tolika čtenářů. Vzájemně poskytnutá svoboda je v něm výchozím bodem vztahu, jenž se díky ní stane pevnější, než by kdy byl v přísně narýsovaných souřadnicích pravidel a zákazů.

Zajímavou a důležitou součástí novely je její dobové pozadí. Jak v doslovu poznamenává překladatelka Anna Křivánková, děj příběhu odehrávající se na přelomu osmdesátých a devadesátých let minulého století zachycuje dobu důležitého dějinného zlomu, kdy Japonsko zasáhly dvě zásadní události.

Jednak šlo o smrt císaře Hirohita, jenž vládl od roku 1926, a o zhroucení tzv. bublinové ekonomiky, která se vyznačovala nadhodnocováním cen pozemků a spekulacemi s nemovitostmi – tedy něčím podobným, na co před několika lety doplatil také západní svět.

Ve světle těchto skutečností lze Kočičího hosta číst jako epitaf jedné epochy, která doplatila na nelítostné zákony trhu. Ačkoli se tyto změny odehrávají spíš v pozadí, vypravěč je v některých pasážích nepřímo komentuje. Třeba v té, v níž líčí, jak byl dům, ve kterém se ženou žili a přátelili se s Čibi, odprodán.

Nový majitel však o nemovitost nejevil zájem, stavba chátrala a kdysi pečlivě udržovaná zahrada zarostla travou a plevelem. Nakonec bylo rozhodnuto, že bude dům zbourán. Pár se odstěhoval a snažil se ztěžka navyknout novým pořádkům – podobně jako celé Japonsko.

Kromě samotné vztahové linky je to pak právě motiv změn, nostalgie a přepisování minulosti agresivní přítomností, který by mohl být zajímavý a podstatný také pro českého čtenáře.

Takaši Hiraide: Kočičí host
Host, překlad Anna Křivánková, 160 stran, 249 Kč

Celkové hodnocení 75 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám