Hlavní obsah

Miluji vás, dojala se Mireille Mathieu

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedělní koncert francouzské zpěvačky Mireille Mathieu v pražském Kongresovém centru byl už několik dnů předem vyprodaný. Nebylo divu. Byť je její stylový repertoár poměrně široký a zahrnuje i popové standardy, patří k legendám světového šansonu.

Foto: Petr Horník, Právo

Mireille Mathieu v Kongresovém centru v Praze.

Článek

Sympatická zpěvačka s ofinkou zpívala v české metropoli počtvrté. Ve Velkém sále pražské Lucerny premiérově vystupovala v roce 1967, přičemž její debutové album En Direct de L'Olympia vyšlo rok předtím. V roce 1987 se v Praze představila na dvou koncertech.

Její zářnou kariéru, která jí zajistila post jedné z nejslavnějších zpěvaček francouzské hudební historie, lemuje 75 studiových alb a 118 singlů. Nahrála více než dvanáct set skladeb, celosvětově prodala více než 150 miliónů desek.

Třem tisícovkám diváků v Kongresovém centru nabídla nejznámější a nejslavnější písně ze svého repertoáru. Během dvouhodinového koncertu, rozděleného dvacetiminutovou přestávkou na dvě poloviny, zněly skladby, které každý z diváků v sále znal, anebo mu alespoň byly povědomé. I to samozřejmě přispělo k vřelé atmosféře, která večer definovala.

Foto: Petr Horník, Právo

Mireille Mathieu rozdělila koncert na dvě části.

Mithieu doprovázelo jedenáct hudebníků a tři vokalisté. Zpívala s obrovskou noblesou, poměrně jistě a v některých momentech dokonce předváděla, co všechno se svým hlasem dovede a jak bravurně umí držet tón. Po každé skladbě diváci nadšeně tleskali, s blížícím se koncem aplaudovali.

Byl to večer mnohostranné úcty. Publikum ctilo zpěvačku, ona ctila je a také své písničky. Se sepnutýma rukama vždy děkovala za potlesk a před koncem vystoupení po krátké dramatické pauze pronesla v češtině dojatě: „Miluji vás.“

Foto: Petr Horník, Právo

Mireille Mathieu zpívala samé slavné písničky.

Mezi písničkami přibíhali někteří diváci pod pódium a snažili se jí předat květinu. Zvláště ve druhé části však Mathieu mnohdy na jejich mávání nereagovala a užívala si raději potlesku.

V první části s nadhledem zvládla i situaci, kdy jí vypověděl službu mikrofon a technik do něho musel pevně zasunout vytržený kabel, aby se situace neopakovala. Rozjetou skladbu zpěvačka zastavila a po drobné technické pauze ji s orchestrem dala od začátku.

Sedmdesátiletá Francouzka podala velice dobrý výkon. Její koncert naplnil očekávání diváků, a ti pak z něho odcházeli evidentně spokojení a nasyceni silným uměleckým i společenským zážitkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám