Hlavní obsah

Po Princovi zůstaly hromady hotových alb, labely nabízejí milióny dolarů

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hyperaktivní muzikant Prince, který nedávno zemřel, po sobě zanechal hromady nevydané muziky, napsal server NME. Velké hudební labely se nyní ucházejí o zakoupení archívu, na kterém by se dalo vydělávat ještě dlouhá léta.

Foto: Jean-paul Pelissier, Reuters

Zpěvák Prince na snímku z roku 2014

Článek

Že se doma u Prince něco najde, bylo téměř jasné, protože patřil k největším nahrávacím maniakům. Na rozdíl od svých kolegů chtěl vydávat několik studiových LP za rok, což firmám připadalo bláznivé a komerčně nevýhodné. Proto se s nimi také pohádal a dlouho si vydával alba sám.

Teď firmy nabízejí za práva k neznámým Princovým deskám kolem 35 miliónů dolarů. A protože Prince už nežije, mohou si naplánovat na každý rok jen jednu věc a tahat z fanoušků peníze třeba dvacet let.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Prince na koncertě na Floridě v roce 2007

Někteří hovoří dokonce o tisících hodin nahrávek, ale ne všechno asi bude použitelné pro vydání. Na některé nahrávky se mohou vztahovat smlouvy až ze sedmdesátých a osmdesátých let, bude ale na právnících, aby dokázali, kdy přesně bylo co natočeno a jestli závazky ještě platí. V roce 2017 zřejmě vyjde „de luxe edice“ proslulého alba Purple Rain, jež se stalo jedním ze symbolů osmé dekády. O přesném obsahu se toho ještě moc neví.

Dalším problémem bude to, že Prince nezanechal závěť, takže příbuzní se určitě začnou o hodnotné nahrávky přít. Prince byl až přehnaně pracovitý, pořád něco vydával a koncertoval, přičemž vydělával ohromné sumy (jen za poslední rok se jeho hrubý příjem odhaduje na 25 miliónů dolarů).

A vydělává už i Princovo sídlo nedaleko Minneapolisu. Část rozlehlého komplexu se změnila v muzeum. Jeho sestra Tyka řekla, že to chtěl bratr udělat už dlouho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám