Hlavní obsah

RECENZE: Xindl X kráčí svéhlavě a se vztyčenou hlavou

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na minulém albu Čecháček Made našel písničkář Xindl X vhodnou formu prezentace. Její součástí je odklon od rapovaných pasáží (přičemž výsledkem byl víceméně kompromis, při němž se nepouštěl do složitých pěveckých linií), příklon ke zpěvu a to vše se zachováním vtipu, nadhledu, ironie a tématu v textu.

Foto: Lucie Levá

Xindl X kráčí dál se vztyčenou hlavou.

Článek

Kdyby však zůstal ve svém sdělení především politický, protáhl by jen dobře zvolenou a obecně kvitovanou formu z minulého alba. Pravda, mohlo to být lákavé, leč kvůli opakování se to bylo riskantní. Proto se v textech na nové desce Kvadratura záchranného kruhu tematicky posunul a ještě více zpívá, a to od začátku do konce.

Xindl X není zpěvák s velkým hlasem ani hlasovým rozsahem. S vědomím toho si coby autor písniček vychází vstříc a nedává hendikepům šanci se na nahrávkách znatelně projevit. Naopak ve střední poloze, ve které je nejpřesvědčivější, má jeho hlas příjemnou barvu. Tak příjemnou, že si vůbec poprvé na svých deskách dovolil nahrát baladu (Popelka) a vlastně v ní uspěl.

Foto: Universal Music

Obal nového alba.

Podobně laděná je jedna z nejhezčích písniček na desce, Greta. Sloka v ní co do melodičnosti předčí refrén, má pohodlný nostalgický nádech, zvuk kytary evokuje staré časy, jemná hra piana jí dává vzletnost a text je z těch vážnějších, příběhových.

Xindl X zůstal samozřejmě přesvědčivý v textech, ve kterých se dotýká i společensko-politických témat. Načne to v písni Žáby v hrnci, pokračuje ve Větru v kešeni, latinskoamerickým drajvem opatřených Mušlích a skončí v poněkud hořké Na palubě Titanicu. Byť uvedené skladby nejsou obsahově veselé, Xindl v nich tasil svou další spolehlivou zbraň, sice hudební a aranžérskou rozvernost. Navenek se tváří bezstarostně až vesele, a tak není divu, že obecně mezi jeho nejpopulárnějšími písněmi najdeme některé s vážnými texty.

Album Kvadratura záchranného kruhu je o lidech, kteří to nemají lehké. Výjimkou je skladba Mýval, jež je vzpomínkou na dívky v různých městech a to, co po sobě po vztahu s autorem textu zanechaly. Vedle dalších písniček na desce, s chytrými texty a dobrými melodiemi, působí trochu nepatřičně. Obecně vzato ale není vyloučeno, že právě ona bude patřit k těm, které fanoušci na písničkářových koncertech budou v příštích časech vyžadovat.

Xindl X už se na hudební scéně etabloval. Takto po ní dál kráčí svéhlavě a po svém, píše znamenité texty a umí vymyslet pěkné melodie. A má i vztyčenou hlavu.

Xindl X: Kvadratura záchranného kruhu
Universal Music, 38:06

Celkové hodnocení: 75 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám