Hlavní obsah

Zpěvák a skladatel Paul Simon slaví 75. narozeniny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký zpěvák a skladatel Paul Simon, který 13. října slaví pětasedmdesátiny, proslul díky hudební spolupráci s písničkářským kolegou Artem Garfunkelem. V šedesátých letech dobyli svět křehkými průzračnými písněmi, které dodnes okouzleně objevují stále nové generace posluchačů.

Foto: Universal Music

Paul Simon

Článek

Simon odstartuje 17. října v Praze své evropské turné, které doprovází letošní červnové vydání jeho nového, třináctého studiového alba Stranger to Stranger. Turné má zakončit 21. listopadu v Irsku. Dvanáctinásobný držitel Grammy vystoupil v Praze v roce 1991.

Desky dua Simon & Garfunkel jako Parsley, Sage, Rosemary and Thyme (1966), Bookends (1968) či Bridge Over Troubled Water (1970) se staly bestsellery a získaly si i uznání kritiky. Některé z jejich písní se objevily ve filmu Absolvent, z nichž proslula zejména píseň Mrs. Robinson, za niž Paul Simon získal první Grammy.

Vrcholem jejich spolupráce bylo album Bridge Over Troubled Water z roku 1970, zejména díky titulní skladbě, označované jako jedna z nejlepších písní všech dob. V roce 1970 se oba muzikanti rozešli, přesto ale spolu několikrát koncertovali i nahrávali. V roce 2003 se dali na čas znovu dohromady. Paul Simon má za sebou ale i úspěšnou sólovou kariéru, během které prodal milióny desek po celém světě.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám