Hlavní obsah

Zelenka soupeří o Oscara s Almodóvarem, Verhoevenem i Tonim Erdmannem

Novinky, Stanislav Dvořák

Celkem 85 titulů bylo přijato do únorového klání o Oscara v kategorii cizojazyčný film. Je mezi nimi řada slavných světových jmen i náš Petr Zelenka.

Foto: Česká televize

Martin Myšička (Ztraceni v Mnichově)

Článek

Z dlouhého seznamu bude vybráno pět nominací na Oscara 24. ledna 2017. Vyhlášení Oscarů pak proběhne 26. února.

Za jednoho z favoritů je považována německá komedie Toni Erdmann. V té se starý osamělý učitel Winfried vydá za dcerou pracující pro ropnou společnost v Rumunsku. Ines, která se tváří upjatě a hovoří korporátním newspeakem, nemá nikdy čas a už první setkání v Bukurešti dopadne trapně. Neřekne sice přímo, že jí přítomnost otce vadí, ale náznaků vidíme víc než dost. Otec, ve snaze navázat nějakou komunikaci, oblékne absurdní převlek, pronásleduje dceru v práci a způsobuje řadu trapasů.

Foto: KVIFF

Emma Suárez

Známý Paul Verhoeven nabízí film Elle s Isabelle Huppertovou a Pedro Almodóvar Julietu, vypjaté drama o matce a dceři natočené podle literární předlohy slavné spisovatelky Alice Munroové, jež získala v roce 2013 Nobelovu cenu.

Foto: be2can.eu

Z filmu Požár na moři

Určitou pozornost zřejmě vzbudí také Požár na moři Gianfranca Rosiho, protože se věnuje migraci. Vypráví z pohledu dvanáctiletého Samuela, který žije na ostrově ve Středozemním moři. Už léta je to cílová stanice pro muže, ženy a děti, kteří se snaží dostat z Afriky na plavidlech, která jsou příliš malá a sešlá.

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) vybrala ze 49 snímků komedii Ztraceni v Mnichově režiséra Petra Zelenky. Absurdní komedie se vrací k tématu mnichovské dohody. Devadesátiletého papouška, který kdysi patřil Eduardu Daladierovi, se v ní zmocní český novinář Pavel a papouškovy citace Daladiera pak způsobí mezinárodní skandál.

Film obdržel dvě ceny Český lev, tři ceny české kritiky a dostal se do užšího výběru na Evropskou filmovou cenu. Na Oscarech má ovšem velmi malou šanci. Konkurence je letos velká a téma filmu většina mimoevropských diváků možná ani nepochopí.

Reklama

Výběr článků

Načítám