Hlavní obsah

Startuje Festival spisovatelů Praha

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Večerním setkáním všech hostů v Černínském paláci s hostitelem, ministrem zahraničních věcí Lubomírem Zaorálkem, začíná v pátek program již 26. ročníku Festivalu spisovatelů Praha.

Foto: ČTK

Klasik světové literatury, nobelista J. M. Coetzee

Článek

Toto setkávání významných tvůrců má stejně napínavý příběh jako jeho letošní téma Zločin a trest. Michael March, prezident festivalu, si jej však pokaždé dokázal vyvzdorovat. „Vždy jsem usiloval o to nejlepší pro Prahu a zemi, která se mi stala domovem,“ říká.

Galavečer s přivítáním předsedy Senátu PČR Milana Štěcha i následnou diskusí moderovanou Tomášem Sedláčkem je připraven na sobotu ve Valdštejnském paláci, kde proběhne většina akcí.

Festivalu se účastní alžírský spisovatel a novinář Kámel Daúd, laureát Goncourtovy ceny za debut Meursault, přešetření. Loni kniha vyšla v překladu Alexandry Pflimpflové. Přidá se k němu Jen Lien-kche, čínský mistr fantaskní satiry, který byl za své dílo vyznamenán Cenou Franze Kafky.

Chuck Palahniuk a nobelista Coetzee

Tvůrce americké transgressive fiction Chucka Palahniuka není třeba dlouze představovat. Má na kontě třináct románů, z nichž skoro všechny vyšly česky. Mimo festivalové akce se s ním mohou čtenáři setkat v pondělí 10. října v pražském Luxoru na autogramiádě od 15.30 hodin. V úterý od 17 hodin se zúčastní křtu komiksu Klub rváčů 2 v kině Světozor. Ve středu vystoupí v Brně.

Festival představuje také v tuzemsku dosud neznámé literáty, k nimž patří Egypťané Mohamed Mettwali a Mohamed El-Baaly, oba básníci.

Básnířkou, která se naopak na domácí scéně proslavila již debutem, bude mezi hosty v Praze žijící Marie Iljašenko. Klasik světové literatury, nobelista J. M. Coetzee autorským večerem v klášteře sv. Anežky České v úterý 18. října vše korunuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám