Hlavní obsah

Zemřel autor Thrilleru, jednoho z největších hitů všech dob

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Minulý týden zemřel britský skladatel Rod Temperton, který měl značný podíl na fantastické kariéře největší popové hvězdy 20. století Michaela Jacksona. Byl autorem skladeb jako Thriller a Rock With You, které lidé mylně připisují Jacksonovi.

Foto: Lemon Records UK

Rod Temperton (vlevo) na obalu desky z éry funkových Heatwave

Článek

Jon Platt z vydavatelství Warner/Chappell řekl BBC, že Temperton zemřel už minulý týden na rakovinu ve věku 66 let. Nikdo o tom nevěděl, protože významný skladatel, pověstný plachostí, se do médií nikdy nevtíral. Jeho rodina také nestojí o to, aby je někdo kontaktoval.

„Rodina je zdrcená a požaduje naprosté soukromí,“ řekl Platt.

Je obrovským paradoxem, že se o Tempertonovi moc nevědělo, přestože patří k největším hitmakerům 20. století – jeho skladby zpívali Michael Jackson, Aretha Franklinová, George Benson, Donna Summerová, The Manhattan Transfer a další.

Začínal jako člen zapomenuté soulové skupiny Sundown Carousel, kde hrával na hammondky, pak byl členem funkových Heatwave, kteří už byli známější, ale hvězdný život mu to nezajistilo.

Díky Heatwave se však seznámil s producentem Quincy Jonesem, který hledal někoho, kdo byl pomohl Jacksonovi s první sólovou deskou (Off the Wall). Temperton napsal tři hity včetně Rock With You.

Pak už se přestěhoval do Kalifornie a králi popu pomohl s Thrillerem, nejlepší a nejprodávanější popovou deskou všech dob. V roce 1990 získal Grammy za spolupráci na skladbě Birdland z desky Quincyho Jonese Back on the Block.

Přestože napsal skladby Off the Wall, Burn This Disco Out, Baby Be Mine, Thriller a The Lady in My Life, zůstával celý život neviditelným mužem.

Reklama

Výběr článků

Načítám