Hlavní obsah

Britský písničkář Passenger: Springsteen mě musí nenávidět

Právo, Šárka Hellerová

Britský písničkář Passenger vystoupil v neděli v Praze. Na turné k albu Young As The Morning Old As The Sea koncertuje na rozdíl od dvou předchozích sólových vystoupení v Česku se čtyřčlennou kapelou. Před koncertem poskytl Právu rozhovor. Pochvaloval si, že si přes den odpočinul, protože má za sebou bláznivý týden.

Foto: Lucie Levá

Passenger na pódiu v pražské Lucerně

Článek

Bláznivý týden? Předpokládám správně, že to souvisí s tím, že jste před dvěma týdny vydal své sedmé sólové album a vyjel na turné?

Ano, s obojím. Album jsme vydali před necelými dvěma týdny a dosáhlo na první místo hitparády ve čtyřech zemích.

Která země je ta čtvrtá, vím o Austrálii, Novém Zélandu a Velké Británii.

Ještě Švýcarsko. Neměli jsme tušení, že by se to mohlo stát. Vždyť ve stejnou dobu vydali svá alba Shawn Mendes a Bruce Springsteen. Říkali jsme si, že první nebudeme, ale třeba top 5 by mohla vyjít. Je fantastické, jak se za desku naši fanoušci postavili. Hodně lidí prý naši desku koupilo jako dárek pro kamarády. Upřímně řečeno, je to docela dojemné.

Povídáme si v sále před vaším koncertem a z reproduktorů hraje hudba Bruce Springsteena, kterého jste v žebříčcích porazil. Užíváte si ten pocit?

Je to bláznivé, že? Musí mě teď nenávidět. I když je mu to asi úplně jedno, vždyť on se dostal na vrchol britské hitparády snad desetkrát. Dělám si legraci, myslím, že to neprožívá přespříliš. Springsteen je jeden z mých nejoblíbenějších umělců všech dob a celá tahle situace je bizarní.

Vyprávím méně historek a vtipů a soustředím se víc na hudbu.

Několik let jste vystupoval bez kapely, nyní ji na turné máte. Je to velká změna?

Je to úplně jiné. Skvělé. Miluji to a úžasně se nyní bavím. Jsem také méně nervózní. Mám za sebou přátele a vím, že nemusím vytvořit veškeré dění v sále. To je příjemný pocit. Myslím, že bude ještě pár týdnů trvat, než si doopravdy zvyknu a vše do sebe zapadne, ale už teď si společné koncertování užíváme.

Část setu ale stále necháváte kapelu odpočívat a hrajete sám jako dřív.

Vím, že publikum v tom spatřuje určitou jedinečnost mých koncertů, a nechci to úplně ztratit.

Vaše klubové koncerty se dřív trochu blížily stand-up comedy. Stále tolik povídáte?

Trochu jsem mluvení omezil. Vyprávím méně historek a vtipů a soustředím se víc na hudbu. Chci, aby byla současná vystoupení jiná. Už jen proto, že nevím, jestli s kapelou ještě někdy v budoucnu pojedu, nebo je to jediná příležitost.

Přeji si, aby lidé slyšeli především nové i starší písně ve velkolepých aranžích se čtyřčlennou skupinou. Jsem si ale jistý, že se k sólovým turné, kde budu zase víc povídat, ještě vrátím.

Foto: Lucie Levá

Passenger na nedělním pražském koncertě.

Na nové album jste nahrál duet s talentovanou britskou zpěvačkou Birdy. Vybral jste si ji proto, že před dvěma lety nahrála nádhernou coververzi vaší písně Let Her Go?

Znal jsem ji už dřív, ale díky Let Her Go jsem si jí začal více všímat a stal jsem se jejím fanouškem. Má nádherný hlas. Když jsem minulý rok v Jihoafrické republice napsal píseň Beautiful Birds, věděl jsem, že v ní chci slyšet zpívat ženu. Birdy má jedinečný hlas a cítil jsem, že dohromady budeme znít dobře. Oslovil jsem ji a ona souhlasila. Potom přišla do mého studia v Brightonu a nazpívala své party rychle a krásně.

Proč jste právě v této písni cítil potřebu ženského hlasu?

Je o vztahu, který se nevydařil. Zdálo se mi, že zapojit obě strany bude působit silným dojmem.

Mimochodem, všimla jsem si, že smyčcová tělesa hrající na svatbách přijala do svého repertoáru váš hit Let Her Go. Přitom je to píseň o rozchodu.

To není možné! Vždyť je to spíš píseň k rozvodovému stání! Možná ji hrají přítomným bývalým partnerům. To by to vysvětlovalo. Ale je hezké, kam všude se ta píseň dostane.

Jedna z nových písní se jmenuje Home, Domov. Kde je váš? Kdekoliv je vaše kytara?

Pět let to bylo přesně tak. Neměl jsem své místo ani ponětí, kde jsem doma. Nyní už mám dům v Brightonu. Je to úžasné, ale je teď o něco těžší odjet pryč.

Ale zase se máte kam vracet. To je přece hezký pocit, ne?

Je naprosto nádherný. Obzvlášť proto, že jsem tolik let takové místo neměl. Svůj dům miluji, je přímo vedle oceánu. Je to mé nejoblíbenější místo. Nikde jinde na světě nejsem radši. Zavřu tam dveře a jsem v tichu a klidu.

Když jste zmínil oceán, k němu a vodě obecně máte silný vztah, že?

Rozhodně. Miluji oceán. Miluji plavání. Pouhá přítomnost té nekonečné hladiny mě uklidňuje. Možná je to proto, že jsem se u oceánu narodil a vždy ho měl blízko. Myslím, že všichni lidé, kteří se narodili u oceánu, ho postrádají, když se od něj vzdálí.

V Brightonu je ale nejspíš poměrně studený?

Ano. Ale v létě to jde. Obávám se ovšem, že v říjnu je plavecká sezóna za námi.

Reklama

Výběr článků

Načítám