Hlavní obsah

RECENZE: Patrik Girgle pročesává své mládí

Právo, Lucie Zelinková

Letošním, jedenadvacátým laureátem Literární ceny Knižního klubu se stal Patrik Girgle s novelou Vertigo. Vrací se v ní ke svému dospívání v devadesátých letech. Vertigo je takovým drobným výletem do polistopadového Česka, sondou do vzdorovité a později lítosti plné duše mladíka.

Foto: Knižní klub

Obal knižní novinky.

Článek

Na pozadí zejména první poloviny devadesátých let rozkrývá autor vzpouzející se a zároveň křehce zranitelnou duši sedmnáctiletého Dušana, studenta gymnázia. Dušan trpí lehkým literárním syndromem Jeníka Ratkina, vzdoruje vůči všemu a nejvíce vůči svému otci, přestože sám tak úplně neví proč, ale nemůže si pomoci.

Útlá novelka pracuje velmi zajímavě s proplétáním myšlenek, vnitřních monologů i dialogických pasáží postav. Dušan prochází porevolučními změnami, objevuje leitmotivy doby, začínající kapelu Lucii i blížící se koncert Rolling Stones na Strahově. Vymezuje si svůj hudební i knižní vkus a oddává se své vášni pro pytlačení.

Novela je jakousi sebezpytující zpovědí, sondou do nitra malého chlapce v okamžiku dospívání. Poznává především sám sebe, prožívá první lásky i nesmyslná a tvrdohlavá vzplanutí, bojuje s rodiči i s poznáním a utvářením vlastní identity. Po celou dobu se pasivně snaží najít, kým je, co by měl dělat, pro co se nadchnout, ovšem zoufale nenalézá odpověď a spíše než k větší snaze se upíná k rezignaci a nechává sebou zmítat.

Plynoucí retrospektivní děj protínají prostřihy do pozdější doby, do života Dušana, který už ví, kde udělal chybu, kde pochybili jeho kamarádi a k jakým ztrátám a nenaplněným touhám jeho činy vedly. Celým textem prochází atmosféra pocitu zdánlivé marnosti ze světa, kterou hlavní hrdina polyká plnými doušky.

Útlou prózou Vertigo se Girgle poměrně osobitě etabloval na poli moderní české prózy. Jistě bude zajímavé sledovat, kam povedou budoucí autorovy kroky. Podle svých slov už na druhém textu pracuje.

Patrik Girgle: Vertigo
Knižní klub, 144 stran, 179 Kč

Celkové hodnocení: 80 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám