Hlavní obsah

Free Jazz Festival zakončí Australané North of North

Novinky, Alex Švamberk

Australské trio North of North zakončí v úterý 11. ročník Free Jazz Festivalu v pražském Kašanu. Soubor vede invenční a novátorský pianista Anthony Pateras.

Foto: Free Jazz Festival Sabina Maselli

Trio North of North

Článek

S Paterasem v triu založeném loni hrají trumpetista Scott Tinkler a houslista Erkki Verltheim. Kladou důraz na totální improvizaci. Byť se inspirují i skladbami vážných autorů Iannise Xenakise a Mortona Feldmana, jejich tvorba má hodně blízko k free jazzu, k čemu hodně přispívá jazzově pojatá trubka spojující tradiční hot hru s free výboji a místy disonantní housle, zatímco Pateras se pohybuje mezi freejazzovou hrou a repetitivními strukturami.

Paterase tuzemské publikum už zná. Poprvé se v Praze představil v triu Pateras - Baxter - Brown, které nabízelo divokou improvizovanou hudbu a v němž si bubeník hodně pohrával se zvukem nástroje, když na plány dával igelit nebo činely.

Před čtyřmi lety vystoupil Pateras v Praze s elektroakustickou skupinou Thymolphthalein. Ta nabízela odlišnou potemnělou hudbu postavenou na neotřelém zvuku, ve kterém se snoubilo preparované piano s analogovým syntezátorem, střídmými bicími, kontrabasem a basovou flétnou.

Reklama

Výběr článků

Načítám