Hlavní obsah

Do Prahy míří špičkový chrámový sbor Mótettukór Hallgrímskirkju z Islandu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvěma vystoupeními se v Praze představí jeden z nejvýznamnějších chrámových sborů Islandu Mótettukór Hallgrímskirkju. Nad jeho strhující interpretací známých světových i pozoruhodných islandských hudebních děl budou moci návštěvníci tajit dech v pátek v kostele U Salvátora a v neděli v modlitebně Českobratrské církve evangelické na Vinohradech.

Mótettukór Hallgrímskirkju - O Magnum MysteriumVideo: Mótettukór Hallgrímskirkju

 
Článek

Mótettukór Hallgrímskirkju lze do češtiny přeložit jako Motetový sbor Hallgrímova chrámu. Moteto je označení několika žánrů sborové pěvecké hudby a Hallgrímův chrám je kostel v Reykjavíku pojmenovaný po význačném islandském pastorovi a básníkovi Hallgrímurovi Peturssonovi (1614 – 1674).

Sbor byl založen v roce 1982 a v současnosti patří na Islandu mezi ty nejvýznačnější. Těleso pravidelně vystupující v katedrálách po celé Evropě se díky své vysoké úrovni dočkalo nejednoho prestižního ocenění. Naposledy si v roce 2014 přivezlo z Mezinárodní soutěže pěveckých sborů a festivalu Cançó Mediterrània tři zlaté medaile a Grand Prix. Sbor spolupracuje s Islandským symfonickým orchestrem a vystupuje v rozhlasu a televizi. Jeho hudba byla rovněž použita ve filmu.

Foto: Mótettukór Hallgrímskirkju

Mótettukór Hallgrímskirkju

V rozsáhlém repertoáru Mótettukór Hallgrímskirkju lze nalézt řadu oratorií, pašijí a zádušních mší, stejně jako duchovní hudbu z nejrůznějších hudebních období zpívanou a capella. V posledních letech sbor nastudoval například Bachovy pašije, Vánoční oratorium a Mši h-moll, Mozartovo, Duruflého a Faurého Requiem, Mendelssohnova oratoria Eliáš a Paulus, Rachmaninovy Nešpory, dále Mši pro dva sbory Franka Martina, Brahmsovo Německé requiem či Messe Solennelle Louise Vierneho.

Do Prahy sbor dorazí v osmačtyřicetičlenné sestavě a předvede skladby islandských autorů stejně jako ukázky z duchovní hudby 19. a 20. století. V pátek v 19:30 vystoupí v evangelickém kostele U Salvátora v Salvátorské ulici na Starém Městě v rámci koncertu věnovaného podpoře české nemocnice Itibo v Keni. V neděli v 17:00 pak členové sboru zazpívají v modlitebně Českobratrské církve evangelické na Vinohradech na podporu projektu Oživení Milíčovy kaple.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám