Hlavní obsah

Springsteen se utká s rappery Eminemem a Nellym

ČTK, Alex Švamberk
NEW YORK

Celkem osm interpretů různých hudebních žánrů získalo po pěti nominacích na hudební ceny Grammy, které byly vyhlášeny v úterý v New Yorku. Tam, ve slavné Madison Square Garden, budou také 23. února vyhlášeni vítězové již 45. ročníku ankety.

Foto: Hana Stropková

Socha z písku s motivem sloupu Nejsvětější Trojice.

Článek

Největší počty nominací letos nasbírali rockový veterán Bruce Springsteen, rapeři Eminem a Nelly, rocková zpěvačka Sheryl Crow, nastupující hvězda rythm-and-blues Ashanti, nový idol teenagerů Avril Lavigne, popjazzová zpěvačka Norah Jones a Raphael Saadiq, představitel neosoulu.

Springsteen je nominován také v nejprestižnější kategorii album roku za povedenou politickou desku The Rising věnovanou newyorčanům, které nezlomil teroristický útok na dvojčata Světového obchodního centra. V této kategorii se utká s Eminemem, nominovaným za album The Eminem Show, Nellym, který vydal desku Nellyville, zpěvačkou Norou Jones, která zaujala svým debutem Come Away With Me, a dámskou countrryovou kapelou Dixie Chicks.

Eminem, Nelly a Norah Jones mají také šanci získat cenu za nejlepší píseň, v této kategorii se vedle nich objevili ještě hardrockoví Nickelback a Vanessa Carlton.

Nora Jones, Avril Lavigne a Ashanti mají šanci dostat cenu i jako objev roku.

Nominace naznačují, že by se v letošních čtyřicátém pátém ročníku mohla prosadit nová jména. Otázkou je, komu dají akademici, známí svou konzervativností, své hlasy. Ale už samotné nominace potvrdily kromě trvající obliby rapu, také skutečnost, že scéna není petrifikovaná, že nová krev navzdory ekonomické krizi hudebního průmyslu nechybí.Současně však ukazují, že nárůst počtu kategorií, letos jsou už sto čtyři, nevede ke zvětšení počtu nominovaných, ale k tomu, že se stejná jména objevují ve více kategoriích. Pozornost se přitom stejně soustřeďuje naněkolik nejprestižnějších.

Reklama

Výběr článků

Načítám