Hlavní obsah

Miro Žbirka postavil v Praze Abbey Road. A vystoupila s ním i Marika Gombitová

Právo, Jaroslav Špulák

Na pódiu byli lidé, kteří jsou spojení se slavnými londýnskými studii Abbey Road. Na scéně byla „bílá zebra“, přechod, na kterém se kdysi před studiem vyfotili Beatles. A středobodem toho všeho byl zpěvák Miro Žbirka.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Miro Žbirka v Tipsport Areně prvním koncertu svého turné.

Článek

V pátek večer odstartoval v pražské Tipsport Areně turné nazvané Road To Abbey Road 2016. Vystoupila na něm s ním i zpěvačka Marika Gombitová. Na pódiu se spolu sešli po více než pětatřiceti letech.

Ve dvouhodinovém bloku zazněly písničky ze zpěvákova loňského povedeného alba Miro, jež vzniklo právě v Abbey Road. Symbolicky se k obvyklé Žbirkově doprovodné kapele přidali i kytaristé Rob Cass, který je v Abbey Road producentem, a Pearce MacIntyre, rovněž bubeník Blair Cunningham, jenž často hrává například s Paulem McCartneym.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Miro Žbirka vzpomínal i na svůj pobyt ve studiích Abbey Road.

Na pódiu se objevoval i Pete Brown, britský zpěvák a textař, který v minulosti opatřil svými texty některé skladby pro legendární kapelu Cream a napsal i anglické verze pro kolekci Miro. Několikrát ukázal, jak skvělý je zpěvák, zvláště v písních Sunshine of Your Love a White Room, obou z repertoáru vzpomínaných Cream. Skvěle se pěvecky projevil, i když zpíval skladbu od Beatles.

V repertoáru samozřejmě došlo i na Žbirkovy hity, kterých má ve své diskografii požehnaně. V roli hostů se představily zpěvačky Magdalena Šalamounová a Martha, v závěru koncertu také Marika Gombitová. Tato legenda, která měla v roce 1980 vážnou autonehodu, od té doby je připoutána na invalidní vozík a nekoncertovala, byla přivítána bouřlivým potleskem v tu chvíli uctivě stojících diváků.

Se Žbirkou zazpívala písničky Nespáľme to krásne v nás a V slepých uličkách, sama pak přidala Koloseum.

„Všechno bylo domluvené, nacvičené, Marika čekala v šatně, ale jakmile se objevila na pódiu, dostavil se u mě pocit, který se těžko vyjadřuje. Spousta lidí mi říkala, že se to už nikdy nestane, ale já věřil, že je to naopak. Byl to fantastický pocit. Setkali jsme se na pódiu po pětatřiceti letech, před nimiž jsme spolu hráli jako členové skupiny Modus poslední koncert,“ svěřil se Právu a Novinkám.cz Žbirka.

Na závěr mimořádného večera zazpíval se svými spoluhráči písně Biely květ, Hey Jude od Beatles, Atlantidu, Mám rád, All You Need Is Love od Beatles a 22 dní. Diváci se s ním loučili aplausem ve stoje.

V neděli se Žbirka se všemi svými hosty představí v Ostravě, 20. září v Bratislavě a 22. září v Košicích, kde turné skončí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám