Hlavní obsah

To nejlepší ze slovenského humoru

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MLADÁ BOLESLAV

To nejlepší z humoru na slovenské scéně nabídne publiku divadelní festival, který se uskuteční od 11. do 17. října v Městském divadle v Mladé Boleslavi. Již druhým rokem ho pořádá Zuza Art Production pod záštitou českého a slovenského ministra kultury.

Článek

Letošní ročník nabízí šest komedií a jako zvláštní prémii závěrečný Galavečer slovenského humoru, na němž vystoupí mladí herci, kteří zpívají, tančí, imitují, stepují aj.

Večer bude moderovat Zuzana Mauréry a Csongor Kassai, známý z filmů Čert ví proč a Musíme si pomáhat. Na své si přijdou i milovníci humoru Radošinského naivního divadla.

Festival zahájí v pondělí Odchody vlakov bratislavského Divadla Astorka Korzo ´90, v němž herecky excelují Anna Šišková a Vladimír Hajdu. Režisérem a autorem textu je Petr Zelenka, jehož proslavil film Knoflíkáři, Rok ďábla i hra Příběhy obyčejného šílenství, která se hraje na řadě českých scén a objeví se i ve filmové podobě.

Astorka uvede také inscenaci Na koho to slovo padne, jež získala prestižní cenu Objev sezóny a hraje se s úspěchem již sedmý rok. Populární divadlo GUnaGU uvede hru Modelky, činohra Slovenského národního divadla hudební komedii Sekretářky, jejíž obdoba České sekretářky se hraje i v pražském Národním divadle.

Nitranský soubor přiveze hru Sylvie, která s humornou nadsázkou líčí vztahy psů a jejich páníčků, Volné divadelní seskupení zahraje komedii Nevyléčitelní amerického autora Christophera Duranga.

"Smyslem festivalu je udržet vědomí o tom, kdo dnes na Slovensku dělá humor a divadlo. České publikum zná už jen nejstarší hereckou generaci, kterou vídalo v televizi, ale na Slovensku je dnes mnoho talentovaných mladých herců i režisérů, které stojí za to poznat," říká producentka festivalu Zuzana Horová.

Pro pražské diváky budou vypraveny autobusy ze stanice metra B Rajská zahrada. Odjezdy jsou stanoveny na 16. hodinu při začátku představení v 18.00 (16. a 17. 10.) a na 17.15 při začátku v 19.00 (ostatní večery). Zpět do Prahy odjíždějí autobusy půl hodiny po skončení představení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám