Hlavní obsah

Jičín pošestadvacáté pohádkovým městem

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průvodem masek začal ve středu odpoledne 26. ročník festivalu Jičín - město pohádky, Husovou třídou prošla pod taktovkou festivalového patrona herce Jiřího Lábuse možná třetina maskovaných obyvatel šestnáctitisícového města.

BEZ KOMENTÁŘE: Festival pohádky v JičíněVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Klíč od městských bran převzaly od jičínského starosty Jana Malého až do neděle děti. Základní festivalový zákon zakazuje kouření v celé historické městské zóně a nařizuje slušné a ohleduplné chování. Děti nesmí po dobu festivalu nikdo trápit zkoušením u tabule.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Průvod na festivalu v Jičíně

Mottem letošního festivalu zvolili pořadatelé Cirk, čemuž přizpůsobili i dramaturgii programem a tvůrčími dílnami nabitých dnů. „Loňský festival byl spíše tvořivý. Naopak letos bude více pohyblivý a dynamický. Nezastupitelné místo bude však tradičně mít klasická pohádka, čehož se snad budou tvůrci školních divadelních představení držet a nepřekvapí nějakým pohádkovým hororem,“ poznamenal šéf pohádkového Jičína Dominik Malý.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Patron festivalu Jiří Lábus v Jičíně

Festival vzpomene i letošní 105. výročí narození otce jičínského loupežníka Rumcajse Václava Čtvrtka. Toho nejvíc proslavily pohádkové postavičky z Jičína, kde spisovatel strávil léta první světové války. Jičínsko díky Čtvrtkovi proniklo prakticky do celého světa.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Průvod na festivalu v Jičíně

Historky o Rumcajsovi, víle Amálce nebo Křemílku a Vochomůrkovi zasazené do krajiny pod vrchem Šibeník a lesa Řáholce vydala řada světových nakladatelství a odvysílaly desítky rozhlasových a televizních stanic.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Průvod na festivalu v Jičíně

Pátek je dnem s deníkem Právo, který je mediálním partnerem festivalu. Návštěvníky mimo jiné čeká Dětská mše, Písničky Českého ráje, Rockování v parku, divadelní představení Bílá velryba, Čertimlýn a Karamelo nebo show Husí krky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám