Hlavní obsah

Povídkové návraty scenáristy Jana Míky

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plavba ňaderským mořem, to je název nové povídkové knihy Jana Míky. Jeho jméno mají čtenáři, ale hlavně televizní diváci spojené spíš se seriály Život na zámku nebo Náměstíčko.

Foto: ČTK

Jan Míka (vpravo) s hercem Stanislavem Zindulkou při natáčení seriálu Náves.

Článek

Málokdo si vzpomene, že už v roce 1995 nabídl soubor Na ňadrech ustláno a jiné povídky. O jejich úspěchu vypovídá, že se před deseti lety dočkal druhého vydání. Už tehdy se Míka ukázal jako výtečný znalec lidských duší, milenec života, ctitel opravdové lásky, která však může mít mnoho podob.

Foto: archív Moba

Obal Míkovy knihy.

I nyní se ukazuje jako zručný stylista, schopný dokonce v jedné povídce vystavět třeba tři časové kulisy, v nichž se odrážejí životy jeho hrdinů. Jako oblíbený žákovský kamarád Jiří Pavlásek, který kdysi dokázal vyzrát na nesympatického učitele Mužíka. Jeho milostné extempore se spolužačkou Věrou Hoškovou se ale na setkání po letech jeví jako vše možné, jen ne úspěch.

Je to proto, že Míka ovládá mistrovství kontrastu, paradoxu a dokáže výtečně pracovat s časem, který mu poskytuje možnost k pointě, se kterou nikdo na začátku povídky nepočítal. A jak známo, na povídce je pointa snad důležitější než námět sám.

Jan Míka: Plavba ňaderským mořem
Moba, 280 stran, 279 Kč

Celkové hodnocení: 80 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám