Hlavní obsah

Praštěný kantor Toni bojuje o Oscara. Uvidíme ho v říjnu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komediální drama Toni Erdmann režisérky Maren Adeové bylo právě vysláno do boje o Oscary za Německo. V ČR film zahájí 6. října přehlídku Be2Can.

Foto: Film Europe

Z filmu Toni Erdmann

Článek

Mezinárodní federace kritiků už Toniho Erdmanna nazvala „filmem roku“. Není to tak dlouho, co Oscara za neanglicky mluvený film získalo německé drama o tajné policii v NDR Životy těch druhých (2007). Letošní novinka je zajímavá právě tím, že se odklonila od provařených témat války nebo komunismu, která obvykle přinášejí německým filmům mezinárodní úspěch.

Toni Erdmann vypráví příběh starého učitele Winfrieda Conradiho, který uvízl v totální rutině. Jeho jedinou zábavou je žertovný převlek. Poté, co mu zemře pes, se Winfried rozhodne investovat veškerou pozornost do své odcizené dcery Ines, která dělá kariéru v nadnárodní firmě a nemá na nic a na nikoho čas.

Po naprostém fiasku první návštěvy v Bukurešti mění Winfried strategii – čeho nemůže dosáhnout jako neúspěšný otec, toho může docílit jeho neforemné alter-ego. A tak se rodí životní kouč–německý ambasador Toni Erdmann, tragikomická figura s absurdní parukou a umělými zuby, která se workoholičce Ines začne plést do života v těch nejméně vhodných momentech.

“Neuvěřitelný úspěch Toniho Erdmanna pokračuje. Tento film zobrazuje univerzální témata, jako je společenská izolace a požadavek upřímnosti mezi lidmi,” uvedla ředitelka filmové a mediální nadace NRW Petra Muellerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám