Hlavní obsah

RECENZE: Příběh, který chce čtenáře zbavit konzumu

Právo, Lucie Zelinková

Na moderní vlně návratu k minimalistickému životu se svezl román Nalehko texaské autorky Clary Bensenové. Popisuje cestu nejen napříč Evropou, ale především cestu od konzumního života plného úzkostí k oproštění se od materiální podstaty dnešního člověka.

Foto: nakladatelství Metafora

Obal knižní novinky

Článek

Nalehko dostalo od autorky formu románu, v zásadě se mu však svým naplněním vymyká. Jde spíše o kumulace myšlenek na téma konzumu a závislosti na materiálních věcech, střídané cestopisnými poznámkami a postřehy, sem tam doplněnými útržky milostné zápletky.

Oproštění se od hmotných věcí, závislosti na hromadění majetku a vůbec potřeby spoléhat na „věci“ je klíčovým a ze všech stran probíraným motivem, který je hyperbolizován tak, že dvojice zcela povahově protikladných partnerů se vydává na cestu po světě bez zavazadel. Jen se zubním kartáčkem, nabíječkou na telefon a deodorantem. V jedněch šatech, bez zajištěného ubytování a bez pevného cíle cesty.

Jeff je do extrému dovedená postava muže, který právě takový styl života vyznává. Dopracoval se k němu skrze zklamání v manželství a osvobození nalezl v životě bez majetku a bez jakéhokoli plánu, byť na příštích několik hodin.

Clare je mladá žena, introvertní, z bohaté a nábožensky založené rodiny. Po etapě, kdy se topila v úzkostech, se rozhodla změnit od základu vše špatné ve svém životě. Skočit do neznáma i za cenu v jejích očích hrozícího naprostého existenčního fiaska.

Alegorické postavy 

Kniha jednoduchým jazykem a nenáročným vyprávěcím stylem popisuje cesty od Turecka po Skotsko a Maďarsko, kde dvojice potkává některé až alegoricky působící postavy, které se vzdaly peněz, čímž do příběhu vstupují mikropříběhy obdobného rázu, s totožným sdělením.

Ve výsledku jde spíše o motivační knihu o minimalistickém životě, podanou na příkladu jedné cesty napříč Evropou, se dvěma průvodci a jednou romantickou zápletkou navíc.

S literaturou nabádající ke zbavení se majetku a odchodu za nemateriální svobodou se poslední dobou roztrhl pytel. Začínají u japonských knih s radami, že „život si vyčistíme“ jen tehdy, kdy do velkých igelitových pytlů nacpeme všechen obsah svých bytů, který k životu nutně nepotřebujeme, a končí u takovýchto románků, které jako by podávaly svědectví o tom, jak je na druhé straně duhy, na té bez peněz a nákupních center, lépe.

Celkové hodnocení  65 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Clara Bensenová: Nalehko

Metafora, 216 stran, 249 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám