Hlavní obsah

RECENZE: V předpeklí pozemské zákony neplatí. Soubor Limbo otevřel 13. Letní Letnou

Právo, Radmila Hrdinová

Na pražské Letenské pláni se s koncem prázdnin opět usídlily soubory nového cirkusu, aby do 4. září oslňovaly a bavily diváky svým uměním. Ve čtvrtek program zahájil mezinárodně obsazený soubor australské produkce. Limbo je název souboru i představení.

Foto: archiv Letní Letné

Aktéři Limba jsou výborní akrobaté i hudebníci.

Článek

Hraje se v replice historického dřevěného šapitó dovezeného z Belgie. Kulatá dřevěná stavba má spíše kabaretní než ryze cirkusový charakter, zhruba osm řad hlediště bez elevace obklopuje ze tří čtvrtin vyvýšené kruhové pódium, takže všichni dobře vidí. Při vstupu do prostoru Spiegeltentu nebo též Magic Mirroru zní hudba složená z různých tajuplných zvuků a uvnitř je modro-fialové zamlžené šero, což je škoda, protože divák nemá šanci vychutnat si kouzlo kruhového secesně zdobeného sálu obklopeného zrcadlovými stěnami.

Produkce začíná dravým hudebně tanečním vstupem, jemuž dominuje vousatý muž oblečený v bílém fraku s bílým cylindrem na hlavě a foukací harmonikou a mikrofonem u úst, který působí jako agresivní vůdce tohoto podivného prostoru i společenství.

Foto: archiv Letní Letné

K produkci Limba patří i ohňová show.

Trestanec i atraktivní dívky

Výraz limbo znamená místo mezi nebem a peklem, předpeklí, kam vstupují nejrůznější podivné bytosti – atraktivní dívky v bílé a rudé róbě, svalovec s pouty na rukou i na nohou připomínající uprchlého trestance, který s nesmírnou mrštností a silou balancuje na rukou na čtveřici tyčí zapuštěných do pódia, pružný hadí muž proplétající své údy v neuvěřitelných kombinacích.

Tři muži a dvě dívky jsou perfektní artisté, jejichž produkce nemá chybu a nabízí špičková čísla pozemní akrobacie, balance, práce na tyči i v závěsném kruhu. Vysoký štíhlý akrobat vyběhne po pevné tyči s pružností pardála a lehkostí mouchy, jako by v tomto předpeklí neplatily fyzikální zákony. Jeho produkce připomíná spíš tanec, přestože předvádí vrcholnou akrobacii, natolik je hravá a ladná. A ještě při ní charismatický mladík stihne koketovat s dámskou částí publika. A vzápětí poté, co se ocitne bezpečně na zemi, shodí vše, co předvedl, ironickou svlékací parodií.

„Vrcholným zážitkem je trojice akrobatů kroužících na pružných tyčích nad hlavami diváků“

Limbo nabízí číslo po číslu s temperamentem a velkým nasazením. Celé představení dynamizuje živě provozovaná hudba, část souboru jsou výborní muzikanti, hráči na suzafon, trubku, bicí, harmoniku, kytary a další nástroje, všichni dobře zpívají, artisté nemají problém vystřihnout francouzský šanson, sketují a rapují bez problému.

Do předpeklí patří oheň

Dojde i na kouzla a ohňovou produkci, vždyť oheň do předpeklí patří: balancuje se na hořícím žebříku, krásná dívka polyká hořící pochodně i svítící meč, který jí prozařuje hrdlo, plameny a lasery dotvářejí scénografii této dynamické show. Vrcholným zážitkem je pak trojice akrobatů kroužících na pružných tyčích nad hlavami diváků tak, že v největším záklonu si s nimi takřka podávají ruce. A diváci nedýchají anebo výskají nadšením.

Jediné, co lze v této strhující podívané postrádat, je pevnější a logičtější propojení jednotlivých čísel dějovou linkou, jak bývá u produkcí nového cirkusu zvykem. Titul budí očekávání, ale do tohoto předpeklí vstupují jednotliví akrobaté se svými precizními čísly bez zřetelnější provázanosti, občas je sice lehce naznačena situace či vztah, ale bez rozvinutí. I tak ale Limbo publikum uchvátí. Na premiérovém večeru se nadšeně tleskalo a křičelo ve stoje. Na Letné je Limbo k vidění až do 4. září, ale je třeba si pospíšit, kapacita dřevěného šapitó je omezená.

Limbo (AUS)
13. Letní Letná, Spiegeltent, režie Scott Maidment, premiéra 18. srpna, Letenská pláň, Praha.

Celkové hodnocení: 90 %

Reklama

Výběr článků

Načítám