Hlavní obsah

Robertu „Sundance“ Redfordovi je osmdesát

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když v roce 1969 obletěl svět film Butch Cassidy a Sundance Kid, rozdělily se dívky a ženy celého světa na dva tábory. Jeden zbožňoval Paula „Butche“ Newmana, druhý Roberta „Sundance“ Redforda. O čtyři roky později se situace zopakovala v Podrazu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Americký herec Robert Redford.

Článek

Blondýn Redford s věčně chlapeckou tváří dnes slaví osmdesáté narozeniny. V mládí přitom o herectví neuvažoval. Ačkoli se narodil v Santa Monice na dohled Hollywoodu, filmem dokonce pohrdal skoro stejně jako supermarkety a hamburgry. Toužil se stát malířem.

Až jeho žena Lola v něm rozpoznala herecký talent, ale trvalo dlouho, než se prosadil. První úspěch mu přinesly Bosé nohy v parku a vedle už slavného Newmana ho do filmu Butch Cassidy a Sundance Kid postavil režisér George Roy Hill.

„Mám pocit, jako by to bylo včera,“ řekl Redford Právu při své návštěvě karlovarského festivalu v roce 2004. „Miloval jsem postavu Sundance Kida, byl mi velmi blízký, ta role byla zlomová na cestě ke kariéře. Miluji krajinu, kde se film odehrává – jihozápad Spojených států, pohoří Wasath v Utahu. Je to můj domov. Bylo to, jako kdybych si u sebe doma jezdil na koních a dělal kaskadérské kousky. A to, že jsem tam poznal Paula Newmana, je možná vůbec nejdůležitější, co mě na tom filmu potkalo.“

Pak přišly filmy Jeremiah Johnson, Kandidát, Podraz, Takoví jsme byli, Tři dny Kondora, Všichni prezidentovi muži a mnohé další. Stal se režisérem a hned za svůj první film Obyčejní lidé dostal Oscara.

Založil Sundance Institut a Sundance Festival na podporu nezávislých filmařů a ani v osmdesátce nepřestává pracovat. Teď právě mohou jeho hlas slyšet diváci animovaného filmu Můj kamarád drak a na příští rok je naplánována premiéra sci-fi The Discovery.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám