Hlavní obsah

Irnis: V naší hudbě je divokost kraje

Právo, Jaroslav Špulák

Před několika týdny na sebe poprocková skupina Irnis z moravských Valtic upozornila písničkou Pro radost. Příjemnou melodii s hitovými ambicemi opatřila jednoduchým videoklipem, ve kterém se objevují její přátelé. Jsou mezi nimi i členové skupin Chinaski, O5 a Radeček, fotbalista Petr Švancara či motocyklový závodník Karel Hanika.

Foto: archív kapely

Irnis, zleva Radek Žižlavský (kytara), Honza Seják (baskytara), Pepe Vališ (zpěv), Filip Pluháček (bicí) a Roman Hanák (kytara).

Článek

Irnis tou písní pokračují v cestě, kterou započali již dvakrát. Snaží se psát poctivé melodické písničky se schopností oslovit posluchače.

„Pod názvem Irnis hrajeme od patnácti let. Vznikli jsme v podstatě jako školní kapela. První náš koncert proběhl na Minimetal Party na severní Moravě. Naše písně ale měly už tenkrát podobný nádech jako dnes. Zpívali jsme česky a hledali příjemné melodie. Možná jsme jen měli pocit, že je to trochu více grunge. Potom jsme se na nějaký čas rozpadli a vrátili jsme se v roce 2012, pod stejným názvem. Řekli jsme si, že už nebudeme hrát jen ve třech, ale budeme větší kapela,“ vysvětluje Pepe Vališ, zpěvák a spoluzakladatel Irnis.

Výrazněji se formace prosadila písničkou a klipem Originál v roce 2013. „Irnis je slovo, které jsme vymysleli v patnácti letech na základce. Chtěli jsme takové, které nebude znamenat nic jiného, jenom název naší kapely,“ usmívá se Vališ.

První album Nad zemí vydali v roce 2013. Je na něm deset písniček a přijato bylo vlídně. Tak vlídně, že Irnis začali hojně koncertovat a na scéně se jim velmi dařilo.

„Začali jsme tenkrát prožívat jakýsi americký sen. Měli jsme profesionální manažerské zastoupení, koncertně jsme objeli celou republiku, naše klipy se objevovaly v televizích, písničky v rádiu, dělali jsme rozhovory. Nemyslím si ale, že nám to vlezlo do hlav. Tím spíš, když jsme potom zažili útlum. Po letech na to nahlížíme tak, že vlastně o nic nejde, protože se tenkrát v našich životech nic nezměnilo,“ vysvětluje Vališ.

Kapela tehdy neměla další plán, což dnes považuje za chybu. Kvůli tomu zájem o ni lehce opadl a ona najednou nevěděla, jaký krok bude nejlepší. Písničkou Pro radost se naštěstí mnohé podařilo posunout a oživit. A plány prý již existují.

„Autorem skladeb jsem většinou já. Obvykle přijdu s písní a s kluky pak uděláme aranže. Nehádáme se. Vždycky má hlavní slovo ten, kdo přinesl prvotní nápad. Osobně mě nejvíc baví texty, jsou pro mě největší umělecké dílo. V poslední době se v nich snažím být více pozitivní, na albu Nad zemí byly spíše melancholické. Také mám rád, když se v nich objevuje takříkajíc sdělení mezi řádky,“ tvrdí Vališ.

Jeho dlouholetým textařským vzorem je kmotr alba Nad zemí Michal Hrůza. „Pro mě je to pan skladatel, který je na české scéně nenahraditelný. Jeho texty mám moc rád. Mimochodem, když mi bylo patnáct let, napsal jsem báseň a zveřejnil ji na internetu. Michal ji k mému překvapení na jednom webu okomentoval. Tenkrát mě to velmi povzbudilo,“ říká Vališ, jenž prý má rád i textařské práce Xindla X.

Irnis prezentují poprockové písničky, to je jejich ambice a tak to zůstane. Vališ má ale širší autorský záběr a podílí se i na dalších projektech. Spolupracuje s rapery, složil písničku k reklamě a bude vydávat vlastní sólové minialbum. „Bude vyloženě popové, Irnis naopak vycházejí z rocku,“ upřesňuje. „Myslím si, že v hudbě Irnis je znát i to, že pocházíme z vinařské oblasti. Je v ní temperament a divokost, cítím je. Na koncertech hrajeme i lidovku,“ tvrdí.

Irnis momentálně koncertují a pracují na nových písních.

Videoklip k písni Pro radost je ke zhlédnutí zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám