Hlavní obsah

První komiks se Supermanem se vydražil za téměř milión dolarů

Vůbec první komiksový příběh, v němž se objevila postava Supermana, se ve Spojených státech vydražil za téměř milión dolarů. Třináctistránkový sešit z roku 1938, který v době svého vydání stál deset centů, koupil ve čtvrtek neznámý nadšenec za 956 000 dolarů (23,1 miliónu korun). Jde tak o jedno z nejdráže prodaných komiksových děl, uvedl list The Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Superman z roku 1938

Článek

Podle nezávislé společnosti hodnotící stupeň zachovalosti komiksových děl získalo toto vydání 5,5 bodu z 10 možných, tedy lepší průměr. I tak za něj byl kupec ochoten dát o téměř čtvrt miliónu více, než činila odhadní cena 750 000 dolarů.

„První příběh Supermana je považován rovněž za vůbec první komiks se superhrdinou, a ačkoli třeba první komiks s Batmanem má rovněž své věrné fanoušky, není pochyb o tom, které dílo považují sběratelé zlaté éry komiksů za nejdůležitější,” uvedla k prodeji dallaská aukční síň Herritage.

Dosud nejdražším komiksem byl tentýž příběh, avšak v kvalitě dosahující stupně 9, který se v roce 2011 prodal za více než dva milióny. Příběh ilustrovaný Joem Shusterem a napsaný Jerrym Siegelem popisuje Supermanův příchod na Zemi a jeho první skutky. Hrdina v něm mimo jiné zachrání nevinnou ženu z elektrického křesla či zabrání případu domácího násilí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám