Hlavní obsah

Ondříček točil o Zátopkovi. Snímek uvede ČT

Novinky, Stanislav Dvořák

V pátek ve 20.00 uvede ČT2 dokumentární film Zátopek renomovaného režiséra Davida Ondříčka. Na běžeckou legendu a jediného člověka, který vyhrál na olympijských hrách tři zlaté medaile ve vytrvaleckých disciplínách, vzpomínají přátelé i manželka.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Emil Zátopek

Článek

Zátopek se proslavil v mezinárodním měřítku na olympijských hrách v Helsinkách v roce 1952. Zvítězil v závodě na pět kilometrů, deset kilometrů i v maratónu, což se už nikomu nepodařilo.

„Pro mě bylo akorát zvláštní, že jsem maratón běžel poprvé v životě. Naši vedoucí se mě ptali, jestli vím, jak to mám běžet, jak si rozložit síly. A já říkám: ,To mě zase tak nezajímá, protože noviny píšou, že favoritem je Angličan John Peters, startovní číslo 187. Když je favoritem, musí vědět, jak to má běžet. Stačí, když poběžím s ním a v cíli uvidíme, jak to dopadne,'“ vzpomínal kdysi Emil Zátopek.

Kdyby žil na svobodném Západě, byl by z něj možná milionář a celebrita, v komunistickém Československu ovšem dopadl dost tristně. V roce 1968 kritizoval poměry a sovětskou okupaci, načež skončil „u lopaty“.

„Výprava za úspěchem československé běžecké legendy v dokumentárním filmu Davida Ondříčka připomene nejen jeho fenomenální sportovní úspěchy, ale i soukromí po boku Dany Zátopkové a nesnadnou společenskou situaci v 50. letech minulého století. V koprodukčním dokumentu České televize a společnosti LuckyMAnFilms na něj vzpomínají jeho blízcí, soupeři i kamarádi,“ popsala mluvčí ČT Alžběta Plívová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám