Hlavní obsah

Režisérka slavného lovu na Usámu natočí bouřlivá šedesátá v Detroitu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snímek o nepokojích v Detroitu v revoluční době šedesátých let chystá zkušená režisérka Kathryn Bigelowová, jejíž drama o Usámovi bin Ládinovi 30 minut po půlnoci si získalo respekt kritiky, jednoho Oscara i Zlatý glóbus.

Foto: Profimedia.cz

John Boyega z Hvězdných válek si zahraje jednoho z účastníků pouličních nepokojů.

Článek

V červenci 1967 zachvátily Detroit rozsáhlé nepokoje, které začaly ve tři ráno bezvýznamným zákrokem policie v nelegálně provozovaném baru, kde se scházeli hlavně černoši. Právě slavili návrat dvou kamarádů z Vietnamu, když se policie z neznámých důvodů rozhodla zatknout nejen majitele, ale úplně všechny v baru (přes 80 lidí), což vyvolalo vztek a srocení davů na ulici.

Frustrace převážně chudých černochů proměnila Detroit ve válečnou zónu. Tisíce lidí začaly protestovat proti policii a likvidovat město - rabovaly, zapalovaly auta a domy. Nepřipravená policie nedokázala situaci zvládnout a výsledkem bylo 43 mrtvých, 1189 zraněných a 2000 zničených domů. Vláda musela do města povolat armádu.

Foto: Warner Bros

Will Poulter jako Kenny ve snímku Millerovi na tripu.

Režisérka je známa tím, že netočí každý rok, a na pořádnou přípravu projektů jí tak zbývá více času. Po dramatu 30 minut po půlnoci se odmlčela na více než tři roky. Herci Will Poulter, Ben O’Toole, John Boyega a Jack Reynor mají zájem o hlavní role a scénář píše jako obvykle režisérčin věrný souputník Mark Boal.

Boyega je známou tváří Hvězdných válek a Poulter se proslavil v komedii Millerovi na tripu. Později bodoval ve známém snímku s Leonardem DiCapriem The Revenant. Reynor si vydělal hlavně v blockbusteru Transformers: Age of Extinction, ale pak se začal více zaměřovat na kvalitu než na honoráře a po aktuálním filmu Sing Street začal být uznáván i jako serióznější herec.

Reklama

Výběr článků

Načítám