Hlavní obsah

O životě v ulitě luxusu, mafii i sebezpytování

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gangsterova přítelkyně (Kniha Zlín, přeložil David Pišvejc, 288 stran, 389 Kč) je název románu švédské prozaičky Karoliny Ramquistové, který lze přijmout jako protipól obdivných příběhů z prostředí mafiánských rodin.

Foto: nakladatelstív Kniha Zlín

Obal švédské knižní novinky.

Článek

Hlavní hrdinka a zároveň vypravěčka Karin se přesto neustále srovnává s Karen, hvězdou filmu Mafiáni režiséra Martina Scorseseho.

Dost jí do toho ale chybí. Jako jedna z tzv. zelených vdov, jak se nazývají partnerky podnikatelů v satelitních čtvrtích, má hodně času sama pro sebe. Jí obdivovaný John tráví mnoho času v „práci“, což je cudné synonymum pro zločin a vraždění. Je to přesně to, co vlastně Karin chtěla?

Vrací se k názorům matky a sester, jejichž pidi svět toužila opustit a naskočit na vlnu, kterou hledají surfaři.

A chození s gangsterem byl jeden ze způsobů, a to si uvědomovala ještě předtím, než ji oslovil John.

Jakkoli je pohled vypravěčky dominantním prvkem výpovědi, čtenář vnímá omezenost a bezduchost prostředí, ve kterém se ocitla. Snad i proto autorka i hrdinka neustále poměřují předcházející vztahy i pocity žen Johnových partnerů.

Působivý psychologický román získal ve Švédsku velkou popularitu, která vedla k jeho dramatizaci na scéně Stockholmského městského divadla i k volnému pokračování Bílé město, které u nás vyjde příští rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám