Hlavní obsah

Pět hvězdiček Harrymu Potterovi. Kritici nadšeni divadelní hrou

Novinky, Stanislav Dvořák

Divadelní hra Harry Potter and the Cursed Child, která se hraje v londýnském West Endu, je podle zahraničních kritiků „přelomová”.

Foto: Profimedia.cz

Herečka Noma Dumezweniová hraje Hermionu.

Článek

Hru nenapsala J.K. Rowlingová, ale Jack Thorne, a odehrává se 19 let po Harryho slavných dobrodružstvích. Harry Potter je už dospělý, má děti a pracuje na ministerstvu. Hra trvá s přestávkou vyčerpávajích pět hodin, přesto budí nadšení.

Například Daily Telegraph dílu nadělil pět hvězdiček z pěti a tvrdí, že britské divadlo něco takového nezažilo desítky let. Také The Stage dal pět hvězdiček, přičemž hru v recenzi označil za „průlomovou”. Je to prý „zcela originální dílo” s „dickensovským rozmachem a spádem vyprávění” a plně si zaslouží divadelní prkna, protože se odlišuje atmosférou od knih i filmů.

The Guardian chválí „napínavou podívanou”, která prý potěší hlavně skalní příznivce Harryho Pottera. Dramatu udělil čtyři hvězdy z pěti. The Independent dal plných pět a napsal: „Je očividné, že tohle nebylo napsáno jako kniha nebo nějaký přívěsek filmu, je to podívaná pro divadla, naplněná po okraj kouzelnou představivostí, která ohromí, a velmi vstřícná k fanouškům.”

Také magazín Variety popisuje hru jako uhrančivou. Zejména zaujal vztah mezi Albusem a Scorpiem. „Přátelství dva šikanované chlapce pevně spojilo a je to krásná, něžná věc. Text Jacka Thorna chápe, že odmítání vyvolává rozhořčení a outsider se stává vyvrhelem. Nikdo se nerodí záporňákem, nikdo se za něj nepovažuje. Tam, kde knihy líčily standardní záporňáky, hra je podrobněji rozvine.”

Reklama

Výběr článků

Načítám