Hlavní obsah

Kryštof Hádek a Vica Kerekes hrají v dramatu z roku 1968

Novinky, Stanislav Dvořák

Snímek Krycí jméno Holec, který vznikl podle povídky Jana Němce, vstoupí do kin 22. září. Nyní představuje první trailer.

Upoutávka na film Krycí jméno HolecVideo: Falcon

 
Článek

Podle tvůrců půjde o „špionážní drama, jehož hlavní hrdinové jsou ve vypjatých společenských okamžicích postaveni před zásadní volbu mezi kolaborací a sebedestruktivním hrdinstvím”.

Vychází částečně z reálných událostí. Rakouský novinář Helmut Zilk, který se později stal starostou Vídně, začal z Prahy roku 1968 vysílat živé rozhovory pro rakouskou televizi, což byla tehdy mediální senzace. O Zilka se brzy začala zajímat StB, která chtěla využít jeho slabosti pro alkohol a ženy.

Foto: Falcon

Vica Kerekes

Zilk se seznámil s protikomunistickým rebelem, režisérem Janem Davidem a jeho krásnou přítelkyní Evou. Režisérův film byl právě přijat na festival v Cannes a budoucnost vypadá slibně, ale do Prahy vtrhnou tanky a oba protagonisté mají zájem o Evu.

Režisér potřebuje poslat na Západ šokující záběry z okupované Prahy, ale neví, jestli může Zilkovi věřit. StB už na něj má své páky.

Foto: Falcon

Kryštof Hádek a Vilma Cibulková

Název filmu Krycí jméno Holec vychází ze skutečnosti – pod tímto  jménem vedla StB složku Helmuta Zilka. Skutečný rozsah a forma Zilkovy spolupráce s tajnou policií nebyly nikdy spolehlivě objasněny a řada otázek zůstala nezodpovězena. Postava Jana Davida je inspirována režisérem Janem Němcem.

Film režíroval rakouský producent a režisér Franz Novotny. V dalších rolích se objeví David Novotný, Jenovéfa Boková, Ondřej Brzobohatý, Vilma Cibulková či Jiří Vyorálek.

Reklama

Výběr článků

Načítám