Hlavní obsah

RECENZE: Romantická i lyrická bilance Moniky Načevy

Právo, Antonín Kocábek

Album Na svahu, na kterém se Monika Načeva a kytarista Michal Pavlíček spojili s Pavel Bořkovec Quartetem, vzniklo jako dárek ke zpěvaččiným narozeninám. Namísto pouhým ohlédnutím je však spíše nečekaným a zdařilým krokem vpřed.

Foto: Warner Music

Obal nového alba

Článek

Zdánlivě vše vyhlíží jako výběr, rekapitulující dnes už více než dvacetiletou spolupráci herečky spojené především s Divadlem Sklep a jednoho z našich nejlepších kytaristů. A je pravdou, že všechny skladby je možné nalézt na vydaných albech.

Jenomže byly nejen znovu nahrány, ale především důsledně přearanžovány. Ve spojení akustické kytary a klasicky pojatých smyčců se objevil jejich dosud nevyčerpaný potenciál. Použitý přístup není nový, už v minulosti si ho vyzkoušeli Tata Bojs na albu Smetana či nedávno slovenští Longital, ale i tentokrát znovu funguje a odhaluje netušené roviny.

Dobře je to slyšet u asi největšího hitu, letité Udržuj svou ledničku plnou. Zachováno bylo vše, co je na skladbě silné, ale smyčce kvartetu, věnujícího se soudobé hudbě, posílily lyriku textu a podpořily emocionální vyznění.

Hudebníci neexhibují, ale citlivě a respektem přistupují k podstatě písní i zpěvaččině projevu, a právě souhra i soulad jsou tu tím nejcennějším. Hladí a dodávají charisma i atmosféru. Snad jen původně triphopová, výrazně elektronická píseň Nebe je rudý ztratila někdejší kouzlo a nabroušeností připomíná ne špatný, ale přece jen vedle ostatních něžných a křehkých poloh poněkud vykonstruovaný odvar originálu.

Poetikou, niternými texty Jáchyma Topola a romantikou, která se obejde bez patosu, album představuje zpěvačku jako vyzrálou interpretku, která si dobře rozumí se šansonovou atmosférou. Neslevuje ve svých nárocích na posluchače, ale zároveň si experimenty nechává na jindy, takže svou přístupností jistě dokáže oslovit nejen věrné příznivce.

A ten svah z názvu nabízí mezi houštinami pozoruhodně dobrodružnou cestu vzhůru.

Monika Načeva, Michal Pavlíček, Pavel Bořkovec Quartet: Na svahu
Warner Music, 48:26

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám