Hlavní obsah

Glosa: Počet diváků? Neuvádíme

Právo, Jaroslav Špulák

Ředitelka nedávno skončeného festivalu Colours of Ostrava Zlata Holušová se rozhodla, že nebude uvádět počet diváků, kteří na akci dorazili. Zdůvodnila to tím, že byla v loňském roce prostřednictvím článku v médiích neprávem osočena z toho, že si číslo přikrášlila.

Foto: Adolf Horsinka, ČTK

Diváci na festivalu Colours of Ostrava 2016.

Článek

Na to konto dospěla k závěru dále se nezúčastnit pomyslných závodů o to, který festival bude mít největší diváckou návštěvnost, a místo toho hodlá poutat pozornost programem a zajištěním akce. Je to naprosto přirozená úvaha.

Současně je to ale špatná zpráva, neboť její rozhodnutí je důsledkem prazvláštních sklonů některých tuzemských organizátorů vymýšlet si počty diváků, kteří na jejich akci přišli.

Pokud mě paměť neklame, ještě v devadesátých letech se tyto údaje nahlašovaly poměrně pravdivě, neboť v té době šlo na festivalech především o hudbu a akci jako takovou.

V takzvaných nultých letech se ale začalo stávat, že počet diváků, který někteří pořadatelé médiím uvedli jako konečný, zcela evidentně neodpovídal počtu, který našinec na akcích viděl.

Čísla za oba dny

Do toho přišla podivná politika sčítání diváků za oba dny (součet je pak uveden jako oficiální počet diváků na akci), a tak se pomalu rodily cifry, které byly vyloženě směšné, v lepším případě nedůvěryhodné.

V posledních letech to došlo tak daleko, že mnozí již neberou nahlášené počty diváků vážně a novináři, aby měli čisté svědomí, formulují věty na to téma slovy: „Podle sdělení pořadatelů přišlo tolik a tolik diváků.“ Stala se z toho zkrátka džungle, na jejíž nepravost upozorňují i sami pořadatelé, velmi hlasitě například Martin Věchet, jenž stojí za trutnovským festivalem.

Pro média je přitom údaj o počtu diváků velmi důležitý. Dokresluje atmosféru, dodává akcím punc kvality a definuje ty nejmilovanější. V posledních letech ale nemá v mnoha případech vážnost ani váhu, v tomto ohledu nastal chaos.

Že se ho rozhodl nezúčastňovat největší a nejlepší český festival, tedy Colours of Ostrava, je alarmující a klíčové. Předpokládám totiž, že podobný postoj zaujmou i někteří další pořadatelé.

Za média a jistě i podstatnou část diváků si nicméně přeju, aby se situace změnila a oni uváděli počet přítomných takový, jaký skutečně byl. Jistě, vyšší číslo jim dává větší šanci u sponzorů, o to asi v té džungli jde. Realita však občas bývá jiná a je dobré ji přijmout. Ostatně sponzoři jistě nejsou hlupáci a nejspíš mají rádi i jednání na rovinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám