Hlavní obsah

Nultý bod přesahuje žánry a představy

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival Nultý bod, který se uskuteční od 18. do 23. července v pražském Divadle v Celetné, chce divákům představit žánry přesahující běžná divadelní měřítka. Letos bude k vidění sedm inscenací z oblasti nového cirkusu, tanečního, pohybového a loutkového divadla.

Foto: D. Poupalos

Řecko-německý soubor Merlin Puppet Theatre uvede na festivalu loutkové představení Clowns´Houses.

Článek

Festival otevře 18. července dánská tanečnice a choreografka Kitt Johnson, která v sólovém projektu Post No Bills využívá existenciální krizi jako inspiraci pro svou tvorbu a hnací motor tvůrčího procesu a změny. Den nato se pokusí život moderního člověka a úskalí, která současnost přináší, dramatizovat loutkové představení se sžíravým absurdním humorem Clowns‘ Houses řecko-německé skupiny Merlin Puppet Theatre.

Ještě téhož dne na něj naváže představení mladé umělkyně Bory Debnárové s názvem UROBOROS, v němž se performerka pokusí pomocí svého těla a pohybu vyprávět příběh o bájné bytosti s mytologickými kořeny. Ve středu 20. července předvedou své taneční a hudební umění Iona Kewney a Joseph Quimby. Jejich Black Regent je směsí unikátního radikálního tance, rituálu a současného cirkusu.

Z české scény program doplňuje představení Lessons of Touch skupiny Tantehorse. Radim Vizváry a Nina Vangeli si v něm pohrávají s hranicí intimity, vnitřní tolerancí i s tématem dotyku. Dále to bude nový počin souboru Spitfire Company Vypravěč s jedinou performerkou a zpěvačkou Cecile da Costa, která zkoumá ženská témata a tajemství.

Festival Nultý bod zakončí kompilace řízených improvizací účastníků mezinárodního edukativního workshopu Performing Arts for the Future, Pod vedením na české taneční scéně dobře známé belgické tanečnice a choreografky Nicole Mossoux předvedou mladí umělci a studenti výsledky své touhy po umění.

Reklama

Výběr článků

Načítám