Hlavní obsah

Ředitel Národního divadla Jan Burian: Jde o to, vrátit se v plné parádě

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S koncem divadelní sezóny se zavírá budova Státní opery Národního divadla v Praze pro kompletní rekonstrukci. Diváci by se do ní měli vrátit nejpozději začátkem roku 2019, řekl Právu ředitel Národního divadla Jan Burian.

Foto: Lucie Levá

Ředitel Národního divadla Jan Burian

Článek

V jakém stadiu je příprava rekonstrukce budovy Státní opery?

Výběrové řízení na rekonstrukci probíhá podle zákona o zadávání veřejných zakázek v normálních termínech, mělo by být ukončeno během léta a rekonstrukce by měla začít co nejdřív na podzim. V této chvíli je předpokládaný termín zahájení konec září až začátek října.

Postupujeme podle plánu rekonstrukce, který schválila vláda, bez jejíhož rozhodnutí a podpory bychom nic rekonstruovat nemohli.

Foto: Lucie Levá

Jak dlouho rekonstrukce potrvá a co bude stát?

Trvat má dvacet sedm měsíců od předání staveniště a skončit by měla do závěru roku 2018. Rekonstrukce se váže na rekonstrukci budovy Národního muzea, společné energetické centrum je v objektu Státní opery.

Odhad nákladů na rekonstrukci podle tabulek je zhruba jedna miliarda sto miliónů korun včetně 21 procent DPH, kteréžto peníze se vrátí zpět do státního rozpočtu. Tato částka je schválena vládou, stejně jako výběrová komise, jež projekt posoudí. Nejde tedy o interní rozhodování uvnitř Národního divadla.

Bez rozhodnutí vlády a její podpory bychom nic rekonstruovat nemohli

Rekonstrukce Státní opery je projekt české vlády a českého státu. Definitivní výše nákladů závisí na výsledku soutěže o nabídku za nejnižší cenu a také na tom, za kolik se to opravdu postaví.

U takto rozsáhlých staveb se částka nedá stanovit do haléře. Samozřejmě uděláme vše pro udržení nasmlouvané ceny.

Objevily se hlasy pochybující, zda je rekonstrukce v tomto objemu nutná…

Poslední rekonstrukce Státní opery byla ukončena při výstavbě budovy bývalého Federálního shromáždění v roce 1971. Od té doby jsou tam stále tytéž elektrické, vodní, energetické a odpadní rozvodné sítě i další technická zařízení ve stavu, který již dlouho neodpovídá normám.

Provoz divadla je schválen provizorně, s podmínkou, že dojde k rekonstrukci. Ve chvíli, kdy se mění sítě, se musí celé divadlo rozkopat. A proč už ho při té příležitosti neopravit celé? A to nemluvíme o stavu jevištní technologie, o tom, že Státní opera se nalézá uprostřed dálnice, která se na ní výrazně podepisuje, o tom, že není kvalitně odizolovaná.

Foto: Lucie Levá

V průběhu let byly sice některé věci opraveny, ale jediná správná a nejlevnější cesta je kompletní rekonstrukce.

Mimochodem, když se budova naposledy opravovala, trvala rekonstrukce sedm let. Takže nynější termín představuje výrazný pokrok jak z hlediska řízení divadla a investic, tak i vývoje stavebnictví.

Týká se rekonstrukce Státní opery i diváckých prostor?

Jistě. Mimo jiné se do hlediště vrátí původní sedadla a jako první v republice budeme mít titulkovací zařízení v opěradlech, což je dnes už běžný komfort evropských operních domů.

Dotkne se rekonstrukce personálního složení souborů?

K tomu není důvod. Ministr kultury Daniel Herman řekl už před dvěma lety, že soubory Národního divadla chce udržet, a to, kolik bude mít Praha oper, je plně v kompetenci rozhodování vlády, nikoli vedení Národního divadla.

Jde o to, rozumně rekonstrukcí projít, soubory udržet, v omezení zkoušet a hrát a vrátit se v plné parádě do zrekonstruované budovy Státní opery.

Národní divadlo vydražilo v květnu za 290 miliónů zpět budovu Themosu. Pomůže získání této spojovací budovy při řešení problémů spojených s rekonstrukcí Státní opery?

Národní divadlo na základě usnesení vlády vydražilo budovu Themosu v insolvenčním řízení, což je pro nás nyní velmi dobrá zpráva. Pro nejbližší dva roky v ní umístíme správu Státní opery a zatím vznikne projekt na její rekonstrukci a využití pro zkušebny historické budovy Národního divadla a Nové scény, obnoven by zde měl být i divadelní klub, v přízemí bychom rádi měli divácké prostory otevřené do piazetty a také edukativní programy pro děti a mládež, jež se nám velmi osvědčují.

Zároveň zahajujeme i rekonstrukci zadního traktu Anenského areálu, kam by se měla během dvou let přesunout správa činohry Národního divadla, která se od doby, kdy jsme přišli o palác Kolowrat, tísní v provozní budově Národního divadla.

Takže byť nás čeká v nejbližších dvou letech strašně moc práce, protože nám poběží spousta investic a víme, že je s tím spojeno hodně starostí, je to radostný výhled do budoucnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám