Hlavní obsah

Národní galerie nabídne Cranacha, konceptuální umění i videoart

Právo, Jan Šída
Praha

Letní výstavní sezónu začne Národní galerie v pražském Šternberském paláci. Ve středu se tam slavnostně otevřela výstava nazvaná Cranach ze všech stran. Hlavní ideou je představit dílo Lucase Cranacha staršího (1472–1553) a jeho dílny.

Foto: Profimedia.cz

Ve Šternberském paláci bude ve středu slavnostně otevřela výstava nazvaná Cranach ze všech stran.

Článek

Některé práce si budou moci návštěvníci prohlédnout i z rubu, protože jsou zavěšené ve skleněných vitrínách.

Výraznými exponáty je desková malba Zákon a Milost, vycházející z luteránské teologie, biblické téma Adam a Eva s dominantní postavou ženy a submisivní rolí muže či nábožensky laděný mariánský obraz Madona s dítětem před závěsem.

Výstavu, která trvá do 22. ledna 2017, obohatí komentované prohlídky s lektory, přednášky odborníků či workshopy.

Práce absolventů 

Další otevřená letní expozice vznikla ke třicátému výročí založení sbírky architektury a ukáže veřejnosti plány, kresby, fotografie i modely staveb, například pavilón Expo ’58 či sídliště Jižní Město. Potrvá do 25. září.

Multimediální tvorbu i videoart Nicole Morris a Miroslavy Večeřové nazvanou Girlfriend představí výstavní cyklus Introducing, práce čerstvých absolventů AVU výstava Vanity Fair.

Konceptuální umění zastupuje například prezentace českého konceptualisty Adama Vačkáře či albánského tvůrce Adriana Paciho a projekt Poetry Passage #3 se zabývá hmotným vyjádřením poezie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám