Hlavní obsah

RECENZE: Hrátky o záchranu světa pokračují

Právo, Věra Míšková

Dvacet let poté, co prezident Spojených států amerických osobně nasedl do bojového letounu a v čele svých mužů zachránil svět, se režisér filmu Den nezávislosti Roland Emmerich rozhodl opět vystavit lidstvo smrtelnému nebezpečí z vesmíru. Český podtitul Dne nezávislosti Nový útok přitom dokonale vystihuje prakticky celý děj.

Foto: Foto Cinemart

Liam Hemsworth jako nový hrdina Dne nezávislosti.

Článek

Než ale k tomu novému útoku evidentně nepoučitelných mimozemšťanů (minule dostali výprask, a protože Emmerich už ohlásil trojku, je jasné, že ho dostanou zase) dojde, je třeba přivést na plátno a představit hlavní postavy.

Jednak připomenout ty staré, mezi nimi Davida Levinsona (Jeff Goldblum) a prezidenta Whitmorea (Bill Pullman), ale hlavně uvést do děje nové.

A protože lidstvo za těch dvacet let dílem scénáře zmoudřelo a spojilo se k nevídané spolupráci, máme tu genderově i politicky vyváženou partičku, aby si diváci opravdu na celém světě přišli na své.

V Bílém domě sedí žena – prezidentka Lanfordová, hlavním hrdinou je sirotek Jake Morrison (Liam Hemsworth), novou postavu ztvárnila i Charlotte Gainsbourgová a spolu s nimi bojují proti mimozemšťanům bílí, černí, žlutí...

Představování, seznamování a propojování starých a nových postav se táhne dlouhou půlhodinu, a pak ještě absolvujeme několik pohříchu patetických projevů a seznámíme se s novými vojenskými technologiemi, které páni inženýři za těch dvacet let i díky ukořistěným zbraním z vesmíru vyvinuli.

Zhruba po padesáti minutách se to spustí. Kosmická loď – super konstrukce nevysvětlitelné velikosti, jejíž gravitace způsobí těžkou újmu celé planetě, vyvolá zápalný mrak, který se rozšíří po obloze. Poté se přivalí s ohromující zlověstnou energií a to, před čím Levinson celou dobu varoval, je tady. Destrukce, statisíce mrtvých, pod strašlivým úderem se řítí k zemi a rozpadají neslavnější stavby světa.

V Novém útoku sledujeme samozřejmě větší zbraně a jejich početnější arzenál i drtivější ničivou sílu. To vše v ještě mnohem působivějších efektech než minule – však to také bylo drahé!

Není divu – původem německý režisér Emmerich má na kontě jak katastrofické filmy (po Dni nezávislosti Godzillu, 2012 či Den poté), tak akční, případně válečné thrillery (Patriot, Útok na Bílý dům, 10 000 př. n. l.), a tak si nejmodernější filmové technologie nemohl nechat ujít ani v pokračování svého kdysi v žánru katastrofických filmů průlomového snímku.

Co je ale pro Emmericha stejně typické jako velkolepé a velkorysé akční scény a schopnost vyvolat napětí navzdory tomu, že každý ví, jak to musí dopadnout, je bohužel až děsivá doslovnost a výřečnost. Patos a přeslazený sentiment, který vyvolá spíše neplánovaný smích než jakoukoli žádoucí emoci. A s postupujícím časem, jak se blíží finále boje o záchranu lidstva, stoupá i podíl žvanění a dlouhých pohledů.

Vše pak vyvrcholí v závěrečném objetí dvou zamilovaných poté, co uslzenou Maiku Monroeovou jako jedinou v sále překvapí, že z vítězného korábu vystoupí živý a zdravý Liam Hemsworth. A jde se domů.

Den nezávislosti: Nový útok USA
Režie: Roland Emmerich, hrají: Liam Hemsworth, Jeff Goldblum, Charlotte Gainsbourgová a další. 2016, 120 min.

Celkové hodnocení: 50 %

Reklama

Výběr článků

Načítám