Hlavní obsah

Vyhrát Grammy a nemít ani desku? Už to jde

Novinky, Stanislav Dvořák

Akademie udělující nejdůležitější hudební ceny světa rozhodla, že už nebude ignorovat umělce, kteří nevydali album. K získání Grammy tak nyní nemusíte mít ani CD, ani stáhnutelné album v internetovém obchodě. Stačí své dílo streamovat.

Foto: Mike Blake, Reuters

Mladý popový zpěvák Sam Smith oficiální desku v době udělování Grammy měl, od příštího ročníku už by nemusel.

Článek

Podrobnější pravidla pro streamované dílo znějí následovně. Na příští Grammy se může probojovat, pokud se objevilo mezi 1. říjnem 2015 a 30. zářím 2016 a pokud je k dispozici na významné streamovací stránce ve vysoké kvalitě srovnatelné s CD.

Novinek je ale více. Nejlepším nováčkem už se nemusí stát jen ten, kdo vydal album, ale každý, kdo zveřejnil pět až třicet tracků nebo maximálně tři alba. Skupiny, které už byly v dané kategorii nominovány více než třikrát, odteď nemají nárok na další nominaci, a to i v případě, že byl více než třikrát nominován jen jeden člen.

Moderní bluesmani mají povolení rapovat

Kategorie nejlepší bluesové album se rozdělí na dvě - nejlepší tradiční bluesové album a nejlepší současné bluesové album. Současní bluesmani mohou podle definice pořadatelů užívat výrazné prvky rocku a hip-hopu.

Před 4 roky začali na Grammy omezovat některé „etnické“ kategorie, ale zvedl se proti tomu nečekaný odpor hudebníků a kategorie ”nejlepší latin-jazzové album” se vrátila k životu. Skupina muzikantů dokonce Grammy zažalovala, ale soud jejich požadavky odmítl. V kauze nešlo jen o latinskoamerický jazz, výrazné osekání cen uškodilo veškeré nemainstreamové hudbě. Proti tomu vystoupili slavní umělci jako Carlos Santana, Herbie Hancock nebo Paul Simon.

Běžní diváci většinou netuší, jak obrovské množství kategorií Grammy má. V televizi se mluví jen o rocku, popu a hip-hopu. Přitom jen v country existují čtyři kategorie, zvláštní cenu má bluegrass, v oblasti gospelu je pět různých kategorií a svou Grammy má i dětská hudba a mluvené slovo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám