Hlavní obsah

Písničkář Pekař má cit pro melodii i slovo

Právo, Jaroslav Špulák

Jedním z nadějných písničkářů, tedy mladých mužů s kytarou i schopností složit vlastní melodii a napsat vlastní text, je na současné české hudební scéně kutnohorský Pekař (vlastním jménem Petr Štolba). Jeho první album se sice jmenuje nepříliš nápaditě #Pekař, nicméně dojem z něho spolehlivě zvedají dobře napsané i přesvědčivě interpretované písničky.

Foto: Lucie Levá

Písničkář Pekař

Článek

Pekař je ve své tvorbě upřímný, to je jeho hlavní přednost. Jeho texty jsou bezprostřední, velmi osobní, vyváženě pocitové, místy sebeobnažující, a byť mu nelze upřít básnické střevo, vlastně docela přímočaré. Jelikož se v nich takříkajíc otevřel, je v přednesu nenásilně naléhavý.

Dobrých písní, které by mohly zdejší posluchače oslovit, je na desce několik. Ať už jde o singly Tančím nebo Bůh, Nikolu, která je o konci vztahu, vyznání Máma či nadějné Dokud mám pro co dýchat nebo Prosit a milovat.

Pekař na albu nezůstává jenom u přednesu s kytarou, byť to tvoří základ. V jeho skladbách se objevují bicí, klavír či cajon, a tím pádem je album zvukově pestré. Sám písničkář má vlídný rockový hlas, a to v tomto ohledu nemusí takříkajíc vůbec tlačit na pilu. Patrná a slyšená příjemnost je jeho výrazu vlastní.

Album #Pekař je vyrovnané. Poslouchat ho lze od začátku do konce a ani na okamžik se nedostaví pocit, že by na něm některá písnička nemusela pro nadbytečnost být. Na váze mu ale ubírá špatné pořadí skladeb uvedené na obalu, a také to, že v bookletu nejsou vepsány texty. Pro Pekařovu tvorbu jsou totiž podstatné.

Pekař: #Pekař
Warner Music, 34:59

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Výběr článků

Načítám