Hlavní obsah

Biffy Clyro v nástrahách Lucerny

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skotští Biffy Clyro jsou výtečnou koncertní kapelou. Velký sál pražské Lucerny je už léta letoucí prostor, který je schopen cosi takového respektovat, ale svou daň si stejně vybírá. V úterý večer to tak bylo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zpěvák a kytarista Simon Neil v Lucerně

Článek

Biffy Clyro jsou naživo mnohem syrovější a agresivnější než na svých albech. V České republice to deklarovali již na třech minulých koncertech a učinili to i v úterý večer. Po královéhradeckých The Atavists, kteří publikum svým valivým stoner rockem dobře naladili, přišli na skromně pojatou scénu a spustili přesně to, co se očekávalo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Baskytarista kapely Biffy Clyro James Johnston v Lucerně.

Protože je jejich turné jakousi předzvěstí emise nového alba Ellipsis, které vyjde 8. července, začali novinkou Wolves of Winter a párkrát se pak ještě k písničkám, které na uvedeném počinu budou, vrátili. Sahali ale samozřejmě i po skladbách, které zdobí jejich úspěšnou minulost.

Speciálně na ty publikum přirozeně reagovalo velmi živě, zpívalo s kytaristou a zpěvákem Simonem Neilem a vytvořilo opravdu parádní koncertní atmosféru.

Foto: Právo

Koncert Biffy Clyro byl velice energický a syrový.

Celý set navíc měl atributy poctivého živého vystoupení. Co na tom, že Simon někdy nezpíval úplně přesně, co na tom, že kytarové plochy občas zašifrovaly melodickou linku? Dravost, nasazení a především naléhavost, s jakou trojice Skotů (v Praze posílena o koncertního kytaristu a klávesistu) podává svůj repertoár, je příkladná a z  kapely dělá opravdu vynikající koncertní atrakci.

Velký sál Lucerny je ale prostor, s jehož obstojným nazvučením se prali i zvukaři velkých světových hvězd. To, co na koncertě Biffy Clyro proudilo z reproduktorů do sálu, vyžadovalo tedy velkou toleranci, trpělivost a vlastně i znalost repertoáru, aby se našinec v programu snadněji pohyboval. Navíc byla v sále teplota dosahující výše kolem třiceti stupňů, takže byl ve vzduchu cítit nejenom onen řízný rock’n’roll, ale ve velké míře i pot.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bubeník Biffy Clyro Ben Johnston.

Biffy Clyro odvedli tradičně znamenitou práci. Každý tón jejich písniček i každé slovo jsou upřímné a uvěřitelné. Mít tak možnost slyšet to všechno o trochu lépe a v menším vedru, neměl by úterní koncert vlastně chybu.

Biffy Clyro
Velý sál Lucerny, Praha, 7. června

Celkové hodnocení: 85 %

Reklama

Výběr článků

Načítám