Hlavní obsah

Hřebejk dotočil Učitelku, drama o slizké soudružce

Novinky, Stanislav Dvořák

Učitelka, drama režiséra Jana Hřebejka z osmdesátých let, představuje první trailer. Scénář napsal jeho dlouholetý spolupracovník Petr Jarchovský.

Upoutávka na film UčitelkaVideo: Evolution films

 
Článek

Hlavní postavou filmu je zdánlivě milá učitelka a velká komunistka, která využívá svého postavení, aby získala od rodičů různé výhody. V tehdejší atmosféře strachu se málokdo dokáže vzepřít, až na tři rodiny, které se jí postaví na třídní schůzce. Děj je prý inspirován skutečnou událostí. Odehrává se na začátku 80. let, ale tvůrci říkají, že jde o příběh univerzální, který by se mohl odehrát kdekoliv a v jakékoli době.

Foto: A-Company CZ

Zuzana Mauréry

„Každý dospělý, a většina dětí, zažil situaci, kdy cítil, že to, co je zrovna momentálně výhodné, je zároveň nesprávné. A naopak, že zachovat se podle svědomí anebo jen dobrého vychování může být nebezpečné anebo jen krajně nevýhodné. Proto tomuto příběhu může porozumět každý,“ uvedl režisér Jan Hřebejk.

„A jako nebyl tématem Musíme si pomáhat holocaust nebo nacismus, tak tady nehrajeme o komunismu a šikaně. Naše téma je zkrátka strach, oportunismus, lidská důstojnost a podobně,“ dodal.

Foto: A-Company CZ

Děti z filmu Učitelka

„Zápas s učitelkou, která zneužívá své postavení, odráží jak dobou podmíněná, tak nadčasová morální dilemata. Reálná rodinná historka přetrvala svojí intenzitou v rodinné mytologii. Celá ta léta byla při nejrůznějších příležitostech znovu a znovu připomínána a převyprávěna. Události, které se odehrály na jedné konspirativní rodičovské schůzce, mě inspirovaly k variaci na žánr soudního dramatu,“ řekl scenárista Petr Jarchovský.

Neokoukaní herci

Ve filmu uvidíme hlavně neokoukané tváře, jako jsou Zuzana Mauréry, Peter Bebjak, Zuzana Konečná, Martin Havelka, Ondřej Malý a vnuk Mariána Labudy Richard. Ze známých jmen se objeví třeba Csongor Kassai.

Film Učitelka produkovala společnost Offside Men producenta Ondřeje Zimy a režiséra Jana Prušinovského, kde vznikly velmi oceňované filmy a seriály Čtvrtá hvězda a Kobry a užovky.

Film jde do kin v České republice i na Slovensku 21. července, světovou premiéru si odbude 4. července na 51. MFF Karlovy Vary, kde bude uveden v hlavní soutěži.

Reklama

Výběr článků

Načítám