Hlavní obsah

Za Česko bude ve Varech soutěžit Vlk

Právo, Věra Míšková

Poslední, silně autobiografický film režiséra Jana Němce (zemřel 18. března) Vlk z Královských Vinohrad bude reprezentovat českou kinematografii na 51. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Foto: Petr Horník, Právo

Jamie Dornan a Anna Geislerová prezentovali letošní zahajovací film Anthropoid už na loňském festivalu.

Článek

Světoznámá filmová přehlídka se v západočeských lázních uskuteční od 1. do 9. července a Právo je jejím hlavním mediálním partnerem.

„Je to pro nás událost. Jan Němec byl umělec a člověk, který se nikdy nepřizpůsoboval, naopak se nebál neustále hledat nové cesty, a podobně jako náš festival razil krédo nenudit, ale zároveň provokovat diváky k myšlení,“ řekl na úterní tiskové konferenci umělecký ředitel festivalu Karel Och. Titulní roli Jana Němce hraje Jiří Mádl.

Och představil i druhý soutěžní film, koprodukční slovenskočeskou Učitelku, kterou podle scénáře Petra Jarchovského natočil režisér Jan Hřebejk se Zuzanou Mauréryovou v hlavní roli.

Díky vynikajícímu scénáři a precizní režii je to film, který se sice odehrává na malém prostoru v konkrétní době, ale o patologické manipulativnosti vypovídá s univerzální platností.

Hlavní postavou je zdánlivě empatická a laskavá třídní učitelka, která však prostřednictvím žáků zneužívá jejich rodiče.

Hlavní soutěž nabídne tucet filmů, mezi nimi například italskou filozofickou detektivku Zpovědi s Tonim Servillem v hlavní roli, německou psychologickou romanci Prvotní štěstí s Martinou Gedeckovou v hlavní roli či komorní drama maďarského režiséra Szabolcse Hajdua Rodinné štěstí.

Deset debutů

Deset debutů a dva druhé filmy budou uvedeny v soutěži Na východ od Západu. Zahájí ji černá komedie Attily Tilla Takoví normální vozíčkáři o teenagerech upoutaných na vozík, domácí kinematografii v ní zastoupí Polednice režiséra Jiřího Sádka.

Tři světové premiéry českých filmů nabídne soutěž dokumentů: Normální autistický film Miroslava Janka, FC Roma režisérů Tomáše Bojara a Rozálie Kohoutové a Příbuzní ukrajinského dokumentaristy Vitalije Manského.

Jak již bylo zveřejněno, festival zahájí světová premiéra britskočeského filmu o atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha Anthropoid.

Vedle režiséra Seana Ellise se jí mají zúčastnit herci Jamie Dornan, Charlotte Le Bonová, Aňa Geislerová a Toby Jones. Kromě hostů slavnostního zahájení ve Velkém sále uvidí film souběžně i další diváci v ostatních promítacích prostorách Thermalu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám