Hlavní obsah

Krumlovský festival s filmem a muzikálem

Právo, VLA

Operní galakoncert s tenorovou hvězdou, filmové a muzikálové melodie i účast trubkových hvězd nabídne kromě jiného letošní Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově. Již 25. ročník našeho nejprestižnějšího letního festivalu oznámil i jeden návrat.

Foto: archív krumlovského festivalu

Na festivalu vystoupí i peruánská operní hvězda Juan Diego Floréz.

Článek

„Po třiadvaceti letech se vracíme do zámecké kaple, kde 31. července zahraje varhaník Jaromír Tůma,“ oznámil ředitel festivalu Jaromír Boháč.

Festival sice začne galakoncertem peruánské operní hvězdy Juana Diega Floréze v sobotu 16. července v Pivovarské zahradě, ale již v pátek 15. července se koná ke čtvrtstoletí přehlídky audiovizuální představení Vivat festival. V zámeckých terasách za využití laseru, ohně a vodní mlhy se v něm budou promítat důležité momenty z historie festivalu.

„Uvedeme i večery muzikálové hudby Bravo Broadway s americkými zpěváky a večer filmové hudby dvou legend – Ennia Morriconeho a Luboše Fišera,“ říká k festivalovému programu dramaturg Lubomír Herza. V tom filmovém zazpívá i mladá vycházející hvězda Patricia Janečková, která vyhrála v roce 2014 v šestnácti letech mezinárodní pěveckou soutěž v Římě.

Festival také přivede hvězdy, které v Krumlově již vystoupily. Nejznámější z nich potěší znalce hry na trubku, protože ke dvěma koncertům přijede opět kubánskoamerický trumpetista Arturo Sandoval. První večer 4. srpna v Zámecké jízdárně zahraje klasickou hudbu včetně vlastního koncertu, jímž se v evropské premiéře představí jako skladatel. Následující den vystoupí v Pivovarské zahradě, kde zazní pouze jazz.

Na koncertu vítězů mezinárodních soutěží 2. srpna uvidí návštěvníci v Maškarním sále i čerstvého vítěze trubkové soutěže Pražského jara Huwa Morgana. Festival zakončí v sobotu 6. srpna Orffova Carmina Burana s rozhlasovými symfoniky (SOČR) pod taktovkou Ondreje Lenárda. Předprodej na většinu koncertů již začal.

Reklama

Výběr článků

Načítám