Hlavní obsah

RECENZE: AC/DC to v Praze dokázali. I se zpívajícím Axlem

Právo, Jaroslav Špulák

Málokdy bývá kolem koncertu zahraniční kapely u nás tak rušno. Skupina AC/DC nejprve své zdejší fanoušky nadchla, když oznámila, že zase dorazí. Později do nich vlila kapku pochybností i smutku, když se do světa dostala zpráva, že zpěvák Brian Johnson musel své působení v kapele ukončit, protože mu lékaři kvůli nemocnému sluchu doporučili nekoncertovat, chce-li si uvedený orgán zachovat funkční.

Foto: Lucie Levá

W. Axl Rose v kapele hostuje.

Článek

Překvapení přinesla vzápětí informace, že kapela hledá pěveckou náhradu, a despekt části fanoušků pak zvěst, že na evropském turné bude s formací zpívat W. Axl Rose ze skupiny Guns N’Roses.

Přitom to byl právě Axl, kdo se kapele jako dočasná náhrada za Johnsona nabídl. Ona jeho nápad vyhodnotila jako dobrý a společné zkoušky ukázaly, že se na turné může jet. Několik desítek fanoušků sice vrátilo vstupenky, ale drtivá většina z nich se rozhodla dát téhle slepené sestavě šanci. Na nedělní koncert AC/DC s Axlem dorazilo na pražské letiště v Letňanech šedesát tisíc lidí.

Foto: Lucie Levá

Angus Young hrál na kytaru i na pódiu prim.

A byl to v mnoha ohledech velký koncert, dlouho u nás takový nebyl. Konstrukci pódia přivezlo sedmnáct kamiónů, produkci dalších třicet a personál pak sedm autobusů.

Po našich Doctor Victor a amerických Tyler Bryant & The Shakedown, kteří na úvod akce nasázeli divákům pár bluesrockových písniček, přišli AC/DC na pódium deset minut před dvacátou hodinou. Začalo to intrem s vesmírným videem a pokračovalo písničkou Rock or Bust, titulní z předloňského posledního alba kapely. V čele s osobitým kytaristou Angusem Youngem a zpěvákem Axlem odstartovala koncert syrově, řízně a hlavně přesvědčivě.

Bylo patrné, že část publika očekává, zda Axl bude tak přesvědčivý jako na videích z předešlých evropských koncertů. On se ale své role ujal profesionálně a trochu lišácky. Jeho hlasový projev je spíše „mečivý“, zvláště ve vypjatých polohách. S AC/DC za zády ale přidal svému výrazu na syrovosti. Jako by se snažil přiblížit výjimečnému a osobitému projevu Briana Johnsona.

Nezůstal v něm ale vězet. Postupem času se dostával více ke svému charakteristickému výrazu a takovou You Shook Me All Night Long zazpíval už jako… Axl.

V tu chvíli to ale nevadilo, protože v prvních dvou třech písničkách přesvědčil, že na roli zpěváka AC/DC má a vlastně se na ni i díky svému projevu hodí. Byl spolehlivý, odpustil si některé své manýry, zkrátka pracoval pro kapelu a přijal roli jednoho jejího člena. Vzhledem k jeho poněkud složité povaze totiž vězely ve vzduchu drobné obavy, že by si mohl celou show takříkajíc přivlastnit.

Prim hrál Angus Young

Axl ale nepřekročil hranici své role. Pokorně nechal být hlavní osobností na pódiu Anguse Younga a ten, evidentně ve své kůži, dováděl s kytarovými riffy tak, jako by mu nebylo jednašedesát, ale o pár desítek let méně. Školní uniforma, která k němu neodmyslitelně patří, mu dávala punc uličnictví a on poskakoval po pódiu, třásl se v euforických atacích z hudby, a když už neměl na hlavě kšiltovku a na těle sáčko, sundal i kravatu a použil ji při hře na kytaru jako smyčec.

Byl to on, kdo obstarával koncertní show. Axl mu ostatně ani příliš pomoci nemohl, protože ještě na začátku května při koncertech seděl v křesle kvůli operované levé noze. V Praze už ale skotačil, místy dokonce po té zdravé proskákal po pódiu vedle excentrického Anguse Younga. Do křesla zasedl jen na pár okamžiků.

Foto: Lucie Levá

Axl se rozhlíží na dav 60 tisícovek diváků.

Výtečný zvuk

Zbytek kapely obstarával svou práci. Steve Young jako kytarista a vokalista, Cliff Williams jako baskytarista a vokalista a Chris Slade coby bubeník. Hráli jistě, spolehlivě a možná jejich role až moc zanikly za zády výrazného Anguse Younga.

Během více než dvouhodinového koncertu zazněly nejslavnější písně z repertoáru kapely. Dog Eat Dog pak poprvé od roku 2009 a přídavková Touch Too Much poprvé od roku 1979. Na závěr se pálilo z děl a přišel i velký ohňostroj, jako u každé poctivé show skupiny AC/DC.

Třeba také poznamenat, že celý areál byl skvěle ozvučen, takže na první poslech byly patrné všechny akordy i tóny, které formace na pódiu hrála. Pódium bylo obrovské, za zády muzikantů se tyčily hradby zesilovačů, dvě velké obrazovky byly zavěšeny na pódiu a další uprostřed areálu pro ty, kteří stáli daleko.

AC/DC v Praze odehráli plnohodnotný koncert. Samozřejmě, Brian Johnson, jejich dvorní zpěvák, s nimi nebyl. Axl jej však nahradil obstojně. Ostatně láskou k téhle rockové legendě se nikdy netajil, pročež lze mínit, že to byla životní satisfakce i pro něho.

AC/DC

Letiště Letňany, Praha, 22. května

Celkové hodnocení: 85%

Anketa

Je Axl Rose v AC/DC důstojnou náhradou za Briana Johnsona?
Ano
86,2 %
Ne
13,8 %
Celkem hlasovalo 1138 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám