Hlavní obsah

Audiokniha s Žákovým románem

Právo, kul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spisovatel Jaroslav Žák (1906– 1960) patřil před osmdesáti lety k žádaným autorům předloh a scénářů začínající české zvukové kinematografie.

Foto: Plus - Albatros Media

Spisovastel Jaroslav Žák byl vždy žádaným spisovatelem.

Článek

Díla jako Cesta do hlubin študákovy duše, Škola, základ života či mnohem později Dobrodružství šesti trampů patří do zlatého filmového fondu.

Málo už se ale ví o jeho dalších osudech. Za satirický román na pokračování Ve stínu kaktusu byl v roce 1948 vyloučen z tehdejšího Syndikátu spisovatelů a do konce svých dnů už nesměl publikovat. Ve stejné době si svou čerstvou zkušenost s novým režimem vyřídil napsáním dvoudílné románové fresky, kterou ovšem pečlivě uschoval, a k jejímu zveřejnění došlo až třicet let po jeho smrti.

První část díla – román Konec starých časů – se v těchto dnech objevuje na pultech jako audiokniha. Místy až orwellovsky vyznívající dílo načetl Miroslav Táborský v režii Romana Štolpy. Více než deset hodin záznamu zavede posluchače do městečka Pepův Týnec, v němž se během neslavné noci 25. února 1948 stala z místní lůzy elita města.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám