Hlavní obsah

Prestižní Man Bookerovu cenu vyhrála Jihokorejka Han Kang

Londýn

Jedno z nejprestižnějších světových literárních ocenění, Mezinárodní Man Bookerovu cenu, v pondělí večer v Londýně získala jihokorejská spisovatelka Han Kang. Uvedla to BBC. Do letošní soutěže se přihlásilo 155 autorů, z nichž odborná porota postupně vybrala šest finalistů - kromě Jižní Koreje také z Angoly, Itálie, Turecka, Rakouska a Číny.

Foto: Neil Hall, Reuters

Jihokorejka Han Kang získala Man Bookerovu cenu za román Vegetariánka.

Článek

Jihokorejka Han Kang byla mezi nominovanými poprvé. Cenu získala za román The Vegetarian (Vegetariánka), který je podle agentury AP znepokojujícím vyprávěním o ženě, jejíž rozhodnutí nadále nejíst maso mělo zničující následky. Podle předsedy poroty, literárního kritika Boyda Tonkina, je dílo "zvláštní směsí krásy a hrůzy".

K ceně, která se uděluje cizojazyčným autorům, jejichž beletristické dílo bylo přeloženo do angličtiny a vydáno v Británii, se váže odměna 50 000 liber (asi 1,72 miliónu Kč).

Částku si podle webu Man Booker International Prize rozdělí rovným dílem autor a překladatel vítězného díla. V případě vítězné Jihokorejky to platí pro britskou překladatelku Deborah Smithovou.

Poprvé za konkrétní knihu

Poprvé od zahájení tradice v roce 2005 se cena uděluje za konkrétní knihu autora, dosud to bylo za jeho celkovou literární tvorbu v anglickém překladu. Od letoška se také bude cena udělovat ročně, dosud to bylo jen každý druhý rok, upřesnil web britského deníku The Guardian.

Udělení ceny zvyšuje prodej knihy, a to nejen vítěze, ale i ostatních finalistů. Poprvé byl mezi nominovanými spisovateli také turecký nositel Nobelovy ceny za literaturu Orhan Pamuk, Rakušan Robert Seethaler či Angolan José Eduardo Agualusa. Číňan Jen Lien-kche se v úzkém seznamu adeptů na ocenění objevil již v roce 2013.

Zajímavostí byla nominace italské autorky, která píše pod pseudonymem Elena Ferranteová a jejíž pravá identita se nezná.

Reklama

Výběr článků

Načítám