Hlavní obsah

Po Allenovi představila svou novinku Jodie Fosterová

Právo, Věra Míšková, Cannes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obklopen krásnými herečkami Kristen Stewartovou a Blake Livelyovou zahájil režisér, scenárista a herec Woody Allen již potřetí canneský festival. Poprvé v roce 2002 filmem Hollywood Ending, o devět let později snímkem Půlnoc v Paříži a letos Café Society.

Foto: Reuters

Jodie Fosterová představila v Cannes svou režijní novinku.

Článek

Film o věčném hledání lásky se odehrává ve třicátých letech v Hollywoodu, hlavní roli mladíka, který přichází z New Yorku do Los Angeles a jenž se – tak jako mnozí před ním –ve filmu nápadně Allenovi podobá, ztvárnil Jesse Eisenberg.

„Vždycky jsem chtěl natočit film o nočním životě ve třicátých letech, byla to doba plná lesku, elegance a půvabu,“ řekl osmdesátiletý Allen, který přijel na Riviéru ve viditelně dobré náladě. Proč také ne, uvedl tu od roku 1979, kdy na Riviéře představil Manhattan, už čtrnáct filmů, ale nikdy nesoutěžil, takže sice nemá Zlatou palmu, ale pověst canneské stálice ano. V souvislosti s filmem Café Society, který se odehrává v Hollywoodu, mimo jiné popřel pověst o tom, že nenávidí Los Angeles.

„To je jen mýtus. Nikdy to nebylo tak, že jsem Los Angeles nenáviděl, jen to není místo, kde bych chtěl žít. Nemám rád slunečné počasí a nemám rád, když jsem závislý na autě. Mám rád města jako New York, kde mohu vyjít pěšky z domu a být v centru čehokoliv, kde je hluk, provoz, šedé, mlhavé dny a sníh. Ale v Californii mám hodně přátel a čas od času tam na krátkou dobu rád jezdím. A není to tak, že neumím řídit. Umím, ale nemám to rád.“

Foto: Reuters

George Clooney a Julia Robertsová představili Money Monster.

Jako další představila – rovněž mimo soutěž – svou režijní novinku herečka Jodie Fosterová. Film Money Monster je thriller s Georgem Clooneym a Julií Robertsovou v hlavních rolích a Fosterová o něm ještě před projekcí mimo jiné řekla, že to je něco úplně jiného, než dosud točila: žánrový film s velkými hvězdami realizovaný ve velkém studiu.

Fosterová byla v Cannes poprvé jako třináctiletá dívka s filmem Martina Scorseseho Taxikář.

„Cítila jsem se dost trapně,“ zavzpomínala někdejší hvězda se smíchem. „Měla jsem obličej plný pupínků a strašnou barvu vlasů – kvůli další roli mě odbarvili na platinblond a já se v tom cítila celá ustrašená.“

Vedle těchto dvou hvězdných filmů začala také hlavní soutěž, kterou zahájil tříhodinový rumunský snímek Sierra Nevada.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám