Hlavní obsah

Opavské divadlo bude řídit Ilja Racek ml.

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhé období nejistoty ve Slezském divadle v Opavě skončilo. Rada města na svém středečním zasedání na návrh výběrové komise vybrala na post ředitele divadla Ilju Racka mladšího. Ten Právu následně řekl, že věří v uklidnění situace v divadle, které je základní podmínkou pro to, aby se umělecké soubory mohly soustředit výhradně na uměleckou práci.

Foto: ceskatelevize.cz

Ilja Racek ml.

Článek

Známý režisér Ilja Racek ml. působil v 90. letech jako ředitel Národního divadla moravskoslezského v Ostravě, poté stál asi deset let v čele ostravského studia České televize. V posledních letech krátce působil jako ředitel Divadla J. K. Tyla v Plzni a před několika lety se vrátil do Ostravy, kde působil jako radní za KDU-ČSL a předseda kulturní komise.

„V okamžiku, když moje povinnosti vzhledem k politické konstelaci na radnici skončily, jsem začal uvažovat o tom, že bych se vrátil do svého oboru. V té době byl vypsán druhý konkurz na ředitele divadla v Opavě, a navíc jsem byl lidmi z opavského prostředí osloven, zda bych se nechtěl toho konkurzu zúčastnit. To byl asi hlavní důvod k tomu, že jsem tak učinil,“ řekl Právu budoucí ředitel Slezského divadla.

Konkurz na ředitele opavského divadla byl vypsán poté, co došlo k odvolání ředitele Karla Drgáče. Ten stál v čele divadla jen několik měsíců – proti jeho jmenování se totiž zvedla vlna nevole ze strany divadelníků, kterým se nelíbil jak způsob jeho jmenování, tak i jeho první kroky.

Žádné velké změny

Jak řekl primátor Opavy Radim Křupala (ČSSD), šestašedesátiletý Ilja Racek mladší byl jediným kandidátem, kterého doporučila výběrová komise. „Takže rozhodnutí rady města bylo jednoznačné. Funkce by se měl ujmout od 1. června,“ řekl primátor Opavy Radim Křupala (ČSSD).

Ilja Racek mladší, který v současnosti kandiduje také na senátora v ostravském volebním obvodu, nechystá ve Slezském divadle žádné razantní změny. „Když jsem na konkurzu dostal otázku, jaký bude můj první krok po jmenování, tak jsem řekl, že bych rád svolal všechny zaměstnance a vysvětlil jim, že by mělo skončit období zmatků a že bychom se měli naplno věnovat práci,“ řekl Racek.

„Když jsem se díval na dramaturgický plán na příští sezónu, nevidím důvod k nějaké změně. Pokud bych měl dělat nějaké změny v divadle, bude to vždy otázka diskuse s šéfy uměleckých souborů. Musím se s nimi nejprve seznámit, zjistit, jak se nám bude spolupracovat. V tomto okamžiku ale nemám pocit, že by se mělo něco zásadně měnit,“ doplnil Ilja Racek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám