Hlavní obsah

V Cannes začal filmový festival, otevřel ho film Woodyho Allena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V jihofrancouzském letovisku Cannes začal ve středu večer 69. ročník věhlasného mezinárodního filmového festivalu. Otevřel ho film Café Society amerického režiséra Woodyho Allena. Agentura DPA připomněla, že Allenův snímek zahájil tento festival již potřetí. Očekává se, že filmovou přehlídku navštíví na 200 000 diváků.

Foto: Joel Ryan, ČTK/AP

Zleva herečka Blake Lively, režisér Woody Allen, herečka Kristen Stewartová a Jesse Eisenberg při úvodním ceremoniálu 69. filmového festivalu v Cannes

Článek

Na červeném koberci se večer představili hlavní herci z Allenova filmu Kristen Stewartová, Blake Livelyová a Jesse Eisenberg. Fotografům zapózovala i devítičlenná porota, které předsedá režisér George Miller. Členy poroty jsou například zpěvačka a herečka Vanessa Paradisová nebo herci Kirsten Dunstová, Mads Mikkelsen či Donald Sutherland.

Filmový svátek, který potrvá do 22. května, představí v hlavní soutěži 21 snímků. Mezi soutěžními snímky je například Julieta španělského režiséra Pedra Almodóvara, The Last Face amerického tvůrce a zároveň herce Seana Penna či La Fille inconnue belgických bratrů Jeana-Pierra a Luca Dardenneových.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Zleva herečky Julianne Mooreová, Susan Sarandonová a Naomi Wattsová na červeném koberci v Cannes.

V hlavní kategorii se představí i snímek vzniklý v česko-francouzské koprodukci. Film Personal Shopper je od francouzského režiséra Oliviera Assayase. V sekci Cannes Classics budou mít zájemci příležitost zhlédnout digitálně restaurovaný český sci-fi film z roku 1963 Ikarie XB 1. [celá zpráva]

Český film bude zastoupen také v nezávislé sekci La Quinzaine des Réalisateurs, kde bude promítán animovaný snímek Jana Sasky Happy End.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám