Hlavní obsah

Noc literatury se letos uskuteční na různých místech Karlína

Desátý ročník Noci literatury se uskuteční 11. května na různých místech Karlína v předvečer zahájení veletrhu a literárního festivalu Svět knihy. Akce, při níž herci a další známí lidé čtou úryvky z knih současných evropských autorů, začne v 18.00 na jednadvaceti místech a potrvá do 23.00.

Foto: Petr Horník, Právo

Číst bude také Jaroslav Plesl.

Článek

Lidé se mohou zaposlouchat do čtení Jany Strykové, Jaroslava Plesla, Simony Babčákové, Romana Zacha, Ondřeje Pavelky a dalších, informovala Petra Jungwirthová, mluvčí hlavní pořádající organizace Česká centra.

Lidé se s literaturou mohou setkat v prostorách Negrelliho viaduktu, v Galerii Litera, Kavárně Kočičí, Karlín Studios, Aerohouse, v Českém rozhlase – studiu A a na dalších místech. „Každá z jedenadvaceti účastnických zemí představí jednoho svého autora v novém českém překladu. Noc literatury je stejně jako veletrh Svět knihy zaměřena na severskou literaturu, vstup na čtení je zdarma,” uvedla Jungwirthová.

Do Prahy dorazí autoři Kaspar Colling Nielsen, Katja Kettu, Siri Pettersenová a Lota Lungbergová. Jejich společná autogramiáda je na programu od 20.00 v Karlín Studios. Akce se letos koná také v Brně, kam přijedou severští autoři Jorn Lier Hoerst, Majgull Axelssonová, Antti Tuomainen a Kim Leine.

Noc literatury se uskuteční ve stejný den a čas na dalších 49 místech České republiky. Připojí se také Budapešť, Londýn, Madrid, Moskva, Dublin, Bánská Bystrica a další evropská města. Celkem se do akce zapojí 33 měst. Během deseti let Noc literatury jen v Praze nabídla více než 160 knih. Počet míst a měst se každoročně zvyšuje. V předchozích letech se četlo například na Malé Straně nebo na Starém Městě. Setkání s literaturou se uskutečnila v Libni, na Smíchově, na Letné, na Žižkově a loni v Dejvicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám