Hlavní obsah

Od bizarností ke zpěvu: Porotce Eurovize Anděl oceňuje letošní kvalitu soutěžících

Novinky, Lucie Sieglová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Stockholmu vrcholí přípravy na přímý přenos prvního semifinálového kola Eurovize, ve kterém vystoupí také Gabriela Gunčíková s písní I Stand. Generálky proběhly již včera, kdy také odhlasovaly národní poroty.

Foto: Profimedia.cz

Pavel Anděl

Článek

Česká porota po zhlédnutí prvních 18 vystoupení rozdělila 1 až 8, 10 a 12 bodů deseti písním (stejně se stane i v druhém semifinále). Tyto body pak budou přičteny k bodům vzešlých z hlasování diváků.

Členové poroty jsou hudební publicista Miloš Skalka (předseda poroty), režisérka hudebních pořadů, koncertů, videoklipů Markéta Nešlehová, produktová manažerka Warner Music Czech Republic a publicistka Marcela Kočandrlová, dramaturg, producent a moderátor Pavel Anděl a hudební dramaturg Českého rozhlasu Petr Král.

Foto: Andres Putting (EBU)

Gabriela Gunčíková během vystoupení pro poroty

Letošní úroveň pěveckých výkonů je podle Anděla dobrá, oceňuje, že jde o hudbu jako takovou. „Musím přiznat, že jsem byl příjemně překvapený tím, že se po letech tahle soutěž vrátila od bizarností a schválností k písničkám a zpěvu. Téměř všichni vlastně umí zpívat fakt dobře a ukazuje se, že klíčový je kvalitní song. I v porotě jsme se téměř shodli na hlasech pro prvních 5 míst.“

Vyzdvihl také vystoupení Gunčíkové, které ční z řady svou jednoduchostí v tom nejlepším slova smyslu. „Co mi chybělo, je osobitost. Minimálně polovina interpretů jsou ‚jako někdo‘, koho známe. Gabriela přišla, zazpívala, nic nepředstírala a nevymýšlela a bylo to velmi osvěžující,“ uvedl Anděl.

Foto: Andres Putting

Švédský zpěvák Frans

Šance v soutěži dává domácímu zpěvákovi. „Můj favorit je Švéd, který mimo soutěž zazpíval na konci přenosu,“ uvedl Anděl na adresu sedmnáctiletého Franse, jenž jako reprezentant hostující země automaticky postupuje do finále. To proběhne 14. května a odvysílá je ČT1. Přímý přenos semifinálových kol 10. a 12. května budou moci diváci sledovat na ČT2.

Reklama

Výběr článků

Načítám