Hlavní obsah

Rodinovu sochu vydražili za rekordních 20 miliónů dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

V New Yorku se v pondělí večer místního času vydražila vzácná mramorová socha líbajících se milenců Augusta Rodina za 20,4 miliónu dolarů (484 miliónů Kč). Podle aukční síně Sotheby´s se jedná o rekordní částku za dílo tohoto francouzského mistra. Odhadovaná cena byla osm až 12 miliónů dolarů.

Foto: Richard Drew, ČTK/AP

Věčné jaro Augusta Rodina

Článek

Otec moderního sochařství sochu zhotovil mezi lety 1901 a 1902. Na délku měří 80 centimetrů, vysoká je 66 centimetrů a váží 154 kilogramů.

Dílo nazvané Věčné jaro, které umělec vytvořil z jediného kusu mramoru, je podle agentury AFP obdobou Rodinovy proslulé sochy Polibek, vystavené v Rodinově muzeu v Paříži. V Rodinově muzeu lze rovněž spatřit bronzovou variantu Věčného jara.

„Jde o nejkvalitnější Rodinovu mramorovou sochu, jaká se za poslední desetiletí dostala do aukce,” řekl před aukcí AFP Jeremiah Evarts ze Sotheby ́s. Rodina podle něj k jejímu vytvoření patrně inspiroval vášnivý vztah k jeho žačce, sochařce Camille Claudelové.

Věčné jaro je součástí série deseti jedinečných děl a od ostatních se liší zpracováním rukou, nohou a obličejů, dodal Evarts.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám