Hlavní obsah

Marihuana March podpoří skupiny Garage, The Tchendos či Larika

Novinky, Stanislav Dvořák

V sobotu 7. května se v Praze uskuteční devatenáctý ročník demonstrace a průvodu za legalizaci marihuany. Akce odstartuje ve 12:30 na Karlově náměstí a odpoledne bude následovat kulturní program na Letné.

Foto: Garageband.cz

Tony Ducháček a Garage

Článek

Hudební část akce na podporu legalizace marihuany obstará mimo jiné česká undergroundová klasika Tony Ducháček a Garage, která se proslavila hity jako Mochomůrky bílé, Ostrovy či Brány.

Pražští The Tchendos přivezou elektroničtější zvuk a ironické texty s politickým přesahem. Jamajské inspirace prozrazuje tvorba skupiny Larika. Vznikla v roce 2008 jako formace složená ze zkušených muzikantů z kapel Fast Food Orchestra, Basta Fidel a MaleeDivy.

Circus Problem je “parta punkových klaunů”, která kombinuje balkánskou dechovku, diskotékový beat, laciný pop a špinavý house. Kapela United Heads je pražská formace, která prodělala vývoj původně od hip-hopového seskupení (undergroundový hit „S brejlema nebo bez brejlí“) přes crossover až po dnešní taneční sound vycházející z odkazu funky-disco scény sedmdesátých let. Dále vystoupí několik DJs.

Legalizace snad za deset let

„Cílem akce, kterou pořádá sdružení Legalizace.cz, je především dát politikům jasně a nahlas najevo, že my, občané České republiky, důrazně odmítáme tolerovat a respektovat zastaralé, nefunkční a diskriminační zákony, které nám zakazují volně nakládat s léčivou bylinou konopí, a že požadujeme jejich neprodlenou změnu,“ uvedli pořadatelé.

Dějiny ukázaly, že desítky let kriminalizace marihuany a miliardy investované do boje proti lehkým drogám k ničemu nevedly.

„V době, kdy konopí i k rekreačním účelům legalizovalo několik států USA, Uruguay a v nejbližší době tak hodlá učinit Kanada a další státy, kdy se o naprostém selhání prohibičního přístupu otevřeně hovoří na ultrakonzervativní půdě OSN a kdy k legalizaci vyzývá stále více významných osobností celého světa, je zřejmé, že ilegalita konopí je nadále neudržitelná,“ dodávají pořadatelé.

Podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila legalizace čeká Česko odhadem za deset až patnáct let. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám